suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kuopion kaupunki

Äitiysneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • Kuopio
  • Julkinen palvelu

Äitiysneuvolatoiminnan tavoitteena on turvata raskaana olevan naisen ja sikiön terveys ja hyvinvointi. Lisäksi tavoitteena on edistää tulevien vanhempien ja koko perheen terveyttä ja hyvinvointia. Äitiysneuvolassa tunnistetaan mahdollisimman varhain raskausaikaiset ongelmat ja häiriöt sekä järjestetään viiveettä tarvittava hoito, apua ja tukea. Äitiysneuvolatyö perustuu näyttöön ja vaikuttavuuteen pohjautuviin toimintatapoihin ja -menetelmiin.

Äitiysneuvoloiden ajantasaiset yhteystiedot

www.kuopio.fi/fi/neuvolat

Toimi näin

Ota ensisijaisesti yhteyttä oman alueesi terveydenhoitajaan arkipäivisin puhelinajalla klo 12.00-13.00 välillä. Voit varata ajan vastaanotolle myös sähköisesti eTerveyspalvelujen kautta.

Kenelle ja millä ehdoin

  • Raskaana olevat perheet

Palvelu on maksuton.

Asetuksen mukaiset neuvolakäynnit ovat maksuttomia.

Sairauden tai erillisen todistuksen vuoksi lääkärikäynnistä peritään erillinen maksu, joka on normaali terveyskeskuslääkärin käyntimaksu ja se peritään enintään kolmelta käynniltä vuoden aikana.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKuopion kaupunki
Palvelusta vastaaKuopion kaupunki
Alue Kuopio
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kuopion kaupunki
Päivitetty: 25.5.2021