suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kempeleen kunta

Äitiysneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • Kempele
  • Julkinen palvelu

Ensimmäinen käynti neuvolaan varataan neuvolan ajanvarausnumerosta. Ensimmäinen käynti neuvolassa on, kun 10 raskausviikkoa on täynnä. Neuvolassa pitää käydä ensimmäisen kerran ennen 4. raskauskuukauden täyttymistä, jotta olisi oikeutettu lakisääteisiin etuuksiin (äitiys- ja vanhempainraha, äitiysavustus). Ajanvarauksen jälkeen neuvolasta lähetetään kotiin äitiysneuvolan esitietolomake täytettäväksi.

Kaikille odottajille tarjotaan mahdollisuutta osallistua seulontaultraäänitutkimuksiin, jotka tehdään Terveystalolla Oulussa.

Äitiysneuvolakäyntejä on raskauden aikana noin kerran kuussa. Viimeisen raskauskuukauden aikana käyntejä on 1-2 viikon välein.

Neuvolan perhetyöntekijä käy ensimmäistä lastaan odottavien luona kotikäynnillä ennen vauvan syntymää. Kun vauva on syntynyt, äitiysneuvolan terveydenhoitaja käy kotikäynnillä perheessä.

Kun vauva on syntynyt, äiti käy jälkitarkastuksessa äitiysneuvolassa 6-12 viikkoa synnytyksen jälkeen. Jälkitarkastuksesta saa todistuksen Kelalle vanhempainrahahakemukseen liitettäväksi.

Toimi näin

Varaa aika äitiysneuvolaan neuvolan ajanvarausnumerosta.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKempeleen kunta
Palvelusta vastaaKempeleen kunta
Alue Kempele
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kempeleen kunta
Päivitetty: 14.4.2020