suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keiturin Sote Oy

Äitiysneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Äitiysneuvolan asiakkaaksi on hyvä hakeutua heti raskauden alettua, kun raskaustesti on positiivinen. Testin voi tehdä itse tai sen voi teettää terveyskeskuksen laboratoriossa äitiys- ja perhesuunnitteluneuvolassa.

Äitiysneuvolassa huolehdimme äidin, syntyvän lapsen ja koko perheen hyvinvoinnista sekä olemme tukena vanhemmuuteen valmistautumisessa. Toimintamme tarkoituksena on seurata raskauden kulkua, äidin ja lapsen terveyttä uhkaavia vaaroja sekä edistää terveiden elämäntapojen omaksumista. Myös isät ovat tervetulleita neuvolakäynneille.

Toimi näin

Ota äitiysneuvolapalveluihin liittyvissä kysymyksissä yhteys neuvolan terveydenhoitajaan puhelimitse ja varaa aika.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeiturin Sote Oy
Muut vastuuorganisaatiotRuoveden kunta, Virtain kaupunki
Palvelusta vastaaKeiturin Sote Oy
Alue Ruovesi, Virrat
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Keiturin Sote Oy
Päivitetty: 22.2.2022