suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kangasalan kaupunki

Äitiysneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Lasta odottava perhe saa äitiysneuvolasta tukea lapsen odotuksessa ja vanhemmuuteen kasvussa. Käynneillä seurataan raskauden kulkua ja keskustellaan lasta odottavan perheen terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista.

Äidille tarjotaan normaalisti sujuvan raskauden aikana neuvolassa 9-11 tarkastusta terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotolla. Neuvolakäynneillä seurataan mm. perheen vointia, äidin verenpainetta, painon muutoksia, virtsanäytteen tuloksia, vauvan sydänääniä sekä kohdun kasvua. Odotusaikana järjestetään yksi laaja terveystarkastus, jossa arvioidaan molempien vanhempien hyvinvointia ja tuen tarpeita. Ensimmäistä lastaan odottaville perheille järjestetään perhevalmennusta.

Raskauden seurantaan kuuluvat kaksi ultraäänitutkimusta tehdään Suomen Terveystalolla Tampereella. Ensimmäinen käynti sovitaan 8-10 raskausviikolle, jonka jälkeen käynnit ajoitetaan yksilöllisesti. Neuvolapalveluihin kuuluvat myös perhevalmennukset ja synnytyksen jälkeinen kotikäynti. Äidille myönnetään sairasvakuutuslain mukainen äitiysavustus, jos raskaana oleva on käynyt terveystarkastuksessa lääkärissä tai terveydenhoitajalla ennen 4. raskauskuukauden päättymistä.

Ajanvarauksen yhteydessä sinut kirjataan asiakkaaksi iPana Äitiyspalveluun, josta löytyy sähköinen äitiyskorttisi. Kirjautumiseen tarvitaan henkilötunnuksesi sekä s-postiosoitteesi. Sähköinen äitiyskortti korvaa aiemmin käytössä olleen pahvisen äitiyskortin. Sähköistä äitiyskorttia täytetään neuvola-, seulonta- ja sairaalakäynneillä jolloin tiedonkulku sinun, neuvolan ja synnytyssairaalan välillä on luotettavaa ja nopeaa. iPana Äitiyspalvelusta löytyy myös tietoa raskauden kulusta sekä mm. päiväkirja- ja keskusteluosiot itse käytettäväksesi sekä neuvolan ohjaamana mahdollisuus mm. omaseurantoihin. iPana Äitiyspalvelua voit käyttää internetselaimen kautta tai mobiiliversiona älypuhelimella tai tabletilla.

Toimi näin

Äitiysneuvolan palvelu on maksutonta. Ota yhteyttä neuvolaan puhelimitse tehtyäsi positiivisen raskaustestin. Vaihtoehtoisesti voit jättää yhteydenottopyynnön internet-ajanvarauksen kautta. Seuraavat käynnit voit varata internet-ajanvarauksen kautta.

Ensikäynti tapahtuu yleensä raskausviikolla 8-9 ja sille varataan aikaa noin tunti. Koko perhe on tervetullut käynnille neuvolaan. Raskauden seurantaan kuuluvat kaksi ultraäänitutkimusta tehdään Suomen Terveystalolla Tampereella. Tutkimukset sijoittuvat raskausviikoille 11-14 ja 20-22. Niihin varataan aika ensikäynnillä neuvolasta annettavien ohjeiden mukaan.

Ajanvaraus neuvoloihin on välttämätön.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on tarkoitettu raskaana oleville naisille perheineen. Puolison osallistuminen äitiysneuvolakäynneille on toivottavaa.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKangasalan kaupunki
Palvelusta vastaaKangasalan kaupunki
Alue Kangasala, Pälkäne
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kangasalan kaupunki
Päivitetty: 22.4.2020