suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Jyväskylän kaupunki

Äitiysneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 3 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Äitiysneuvolapalveluihin kuuluvat määräaikaistarkastusten lisäksi sovitut vastaanottokäynnit, puhelinneuvonta ja perhevalmennus ensimmäistä lastaan odottaviin perheisiin. Kokonaisvaltaisen hoidon toteuttamiseksi sekä perheen hyvinvoinnin tukemiseksi tehdään yhteistyötä myös muiden toimijoiden, kuten ravitsemussuunnittelijan, fysioterapeutin, sosiaalityöntekijän ja psykologin kanssa. Moniammatillinen yhteistyö suunnitellaan aina asiakkaan kanssa yhdessä.

Jyväskylän neuvolapalvelut ovat laaja-alaisia, mikä tarkoittaa sitä, että sama terveydenhoitaja tarjoaa sekä äitiys- että lastenneuvolapalveluita. Tämä mahdollistaa sen, että perheen terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä asioita hoitaa sama terveydenhoitaja äidin raskausajasta lapsen kouluun lähtöön saakka.

Toimi näin

Äitiysneuvola toimii ajanvarauksella. Ota yhteyttä omaan neuvolaasi soittamalla tai Hyvis.fi-palvelun kautta (kirjautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen).

Kenelle ja millä ehdoin

Äitiysneuvola on tarkoitettu raskaana oleville äideille perheineen.

Palvelu on maksuton.

Neuvolapalvelut ovat kuntalaisille ilmaisia.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaJyväskylän kaupunki
Palvelusta vastaaJyväskylän kaupunki
Alue Hankasalmi, Jyväskylä, Uurainen
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Jyväskylän kaupunki
Päivitetty: 15.5.2020