suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio JIK peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä

Äitiysneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Äitiysneuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja tulevan vauvan, äidin ja koko perheen terveyttä ja hyvinvointia.

Neuvolassa pyritään tunnistamaan mahdollisimman varhain raskaudenaikaiset ongelmat ja häiriöt sekä järjestämään tarvittavaa hoitoa ja tukea.

Raskauden aikana teet useita käyntejä neuvolaan. Kaikille käynneille olet tervetullut yhdessä puolisosi tai kumppanisi kanssa.

Toimi näin

Ota yhteyttä alueesi äitiysneuvolaan raskauden todettuasi.

Kun varaat ensikäyntiaikaa, kerro, jos sinulla on perussairauksia tai jokin säännöllinen lääkitys. Huolehdi, että hoitava lääkäri tietää raskaudestasi ja lääkitys on sopiva raskauden aikana käytettäväksi.

Täyttäkää ennen ensimmäistä neuvolakäyntiä tulevien vanhempien sähköinen esitietolomake Hyvis.fi palvelussa.

Kenelle ja millä ehdoin

Äitiysneuvolapalvelut on tarkoitettu Ilmajoen ja Kurikan odottaville perheille. Palvelu on maksutonta.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaJIK peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä
Palvelusta vastaaJIK peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä
Alue Ilmajoki, Kurikka
Palvelun kieletsuomi, englanti, ruotsi
Tekstistä vastaa: JIK peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä
Päivitetty: 11.3.2022