suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Helsingin kaupunki

Äitiysneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu

Äitiysneuvonnan tavoitteena on turvata odottavan äidin, sikiön ja vastasyntyneen terveys sekä edistää ja ylläpitää perheen terveyttä ja hyvinvointia.

Neuvolassa tuetaan vanhempia lapsen syntymän aiheuttamaan suureen muutokseen sekä edistetään ja ylläpidetään koko perheen terveyttä ja hyvinvointia.

Raskauden aikana käydään sekä terveydenhoitajan että lääkärin vastaanotolla. Ensimmäinen neuvolakäynti ajoittuu raskausviikolle 8-10, ajan voi varata heti positiivisen raskaustestin jälkeen.

Terveydenhoitajan vastaanotolla käydään noin 10 kertaa raskauden aikana, käyntien määrä saattaa vaihdella yksilöllisten tarpeiden mukaan. Neuvolalääkärin vastaanotolla käydään raskaudenaikana kaksi kertaa. Lääkärissä käydään raskausviikoilla 16-18 ja 35-36. Synnytyksen jälkeen on vielä yksi lääkärintarkastus eli jälkitarkastus. Jälkitarkastus on noin 5-12 viikkoa synnytyksen jälkeen.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHelsingin kaupunki
Palvelusta vastaaHelsingin kaupunki
Alue Helsinki
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Helsingin kaupunki
Päivitetty: 26.11.2021