suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Euran kunta

Äitiysneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • Eura
  • Julkinen palvelu

Äitiysneuvolan toimipiste sijaitsee Euran sote-keskuksessa.

Äitiysneuvolassa seurataan lasta odottavan äidin raskauden kulkua ja sikiön vointia. Tavoitteena on edistää lasta odottavan perheen terveyttä ja hyvinvointia sekä tukea vanhempia vanhemmuuteen valmistautumisessa.

Raskauden aikana odottava äiti käy terveydenhoitajan vastaanotolla 8-10 kertaa sekä lääkärintarkastuksessa kaksi kertaa. Käyntikertojen määrä riippuu odottavan äidin ja perheen yksilöllisistä tarpeista. Terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotoilla voi keskustella luottamuksellisesti mieltä askarruttavista asioista.

Synnytyksen jälkeen äitiysneuvolan terveydenhoitaja tekee 1-2 kotikäyntiä vastasyntyneen vauvan perheeseen. Synnyttänyt äiti saa ajan jälkitarkastukseen 6-12 viikon kuluttua synnytyksestä joko terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle.

Äitiysneuvolassa tarjotaan ensisynnyttäjäperheille myös perhevalmennusta.

Toimi näin

Ota yhteys neuvolan terveydenhoitajaan, kun kuukautisesi ovat jääneet pois tai olet tehnyt positiivisen raskaustestin. Ensimmäinen tapaaminen sovitaan neuvolaan noin raskausviikolle 8-10. Molemmat vanhemmat ovat lämpimästi tervetulleita vastaanotolle.

Varaa aikasi äitiysneuvolaan puhelimitse ajanvarausaikana klo 12.00-13.00.

Kirkonkylä, Maasilta, Nummi, Vahenoja

puh. 044 422 4176

Kauttua, Länsi-Eura, Panelia, Hinnerjoki ja Honkilahti

puh. 044 422 4157

Euran sote-keskuksessa käynti neuvolaan Käräjämäentien puolelta.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEuran kunta
Palvelusta vastaaEuran kunta
Alue Eura
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Euran kunta
Päivitetty: 8.6.2020