suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Äitiysneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 9 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Palveluun hakeudutaan varaamalla puhelimitse vastaanottoaika oman asuinalueen lähellä olevasta neuvolasta.

Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Lisätietoja neuvolapalveluista saa Essoten verkkosivujen kautta ja tätä kautta löytyy myös hyödyllisiä linkkejä raskaana olevalle ja hänen perheelleen. Verkkosivuilta löytyy myös linkki esitietolomakkeen ja synnytystoivelomakkeen täyttämiseksi.

Raskauteen liittyvissä kysymyksissä voi verkkosivuilla jättää myös kiireettömän yhteydenottopyynnön neuvolaan, jolloin neuvolasta soitetaan asiakkaalle hänen toivomana ajankohtana.

Toimi näin

Palveluun hakeudutaan varaamalla puhelimitse vastaanottoaika oman asuinalueen lähellä olevasta neuvolasta.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEtelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaEtelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Alue Hirvensalmi, Joroinen, Juva, Kangasniemi, Mäntyharju, Mikkeli, Pertunmaa, Pieksämäki, Puumala
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 10.1.2020