suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Eksote)

Äitiysneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 9 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Tavoitteenamme on turvata äidin ja tulevan lapsen terveys seuraamalla raskauden etenemistä. Neuvolakäyntien sisältö koostuu perheen hyvinvointiin liittyvistä toimenpiteistä, tutkimuksista ja seulonnoista. Erityisesti kiinnitämme huomiota parisuhteen tukemiseen, vanhemmuuden kasvuun ja perheen hyvinvoinnin lisäämiseen. Apuna käytämme seulontoja, strukturoituja kyselyjä ja kartoituksia sekä moniammatillista yhteistyötä.

Osassa neuvoloita toimii avoin iltavastaanotto ilman ajanvarausta. Vastaanotolla hoidetaan lyhyitä neuvola-asioita, esim. raskauden aikana verenpaineen, virtsanäytteen tai sikiön sydänäänien tarkistuksia. Määräaikaistarkastuksia ei avoimella vastaanotolla ole mahdollista tehdä. Toiminta ei ole tarkoitettu sairaana oleville.

Toimi näin

Äitiysneuvolaan on hyvä ottaa yhteyttä heti raskauden alussa raskaustestin näyttäessä positiivista. Varaa neuvola-aika neuvolan ajanvaraus- ja palvelunumerosta +358 5 352 8502 ma–pe klo 8–15. ​Perhesuunnittelu-/ehkäisyneuvolan ja lastenneuvolan terveydenhoitajien aikoja​ on varattavissa myös Eksoten sähköisen asiointipalvelun kautta.​

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Eksoten ajanvarauspuhelimiin soittaminen ja jonottaminen on maksullista. Hinta riippuu soittajan puhelinliittymästä. Matkapuhelimesta maksu on keskimäärin 7-10 snt/min.​​​

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEtelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Eksote)
Palvelusta vastaaEtelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Eksote)
Alue Imatra, Imatra, Imatra, Lappeenranta, Lappeenranta, Lappeenranta, Lemi, Lemi, Lemi, Luumäki, Luumäki, Luumäki, Parikkala, Parikkala, Parikkala, Rautjärvi, Rautjärvi, Rautjärvi, Ruokolahti, Ruokolahti, Ruokolahti, Savitaipale, Savitaipale, Savitaipale, Taipalsaari, Taipalsaari, Taipalsaari
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Eksote)
Päivitetty: 2.12.2021