suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Askolan kunta

Äitiysneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • Askola
  • Julkinen palvelu

Äitiysneuvolassa huolehditaan äidin, sikiön ja vastasyntyneen sekä perheen hyvinvoinnista ja tuetaan vanhemmuuteen valmistautumisessa. Tavoitteena on raskaudenaikaisten häiriöiden ehkäisy, häiriöiden varhainen toteaminen ja tarvittaessa jatkohoitoon ohjaaminen.

Ota yhteyttä äitiysneuvolaan kun raskaustestisi on positiivinen tai kun kuukautiset ovat jääneet tulematta ja epäilet olevasi raskaana, mielellään ennen 8. raskausviikkoa. Ensimmäinen käynti neuvolassa ennen neljännen raskauskuukauden päättymistä on äitiysavustuksen saamisen edellytyksenä.

Neuvolan puoleen voit kääntyä vaikka perheenne vasta suunnittelee perheenlisäystä tai jos olette yrittäneet lasta vuoden verran eikä raskautta vaan kuulu.

Ensikäynti äitiysneuvolaan on yleensä 7-9 raskausviikolla, jotta halutessa seulontoihin osallistuminen onnistuisi oikeaan aikaan.

Raskausajan ultraääniseulonnat tehdään Porvoon sairaalan äitiyspoliklinikalle johon terveydenhoitaja tekee lähetteen ensikäynnillä.

RASKAUDEN SEURANTA NEUVOLASSA

Äitiysneuvolassa käydään 9-11 kertaa raskauden aikana. Vastaanottokäyntien määrä vaihtelee äidin ja perheen yksilöllisten tarpeiden ja toiveiden mukaan. Neuvolassa voit keskustella kaikista mielessäsi olevista asioista.

Neuvolakäynneillä seurataan äidin ja syntyvän vauvan vointia erilaisilla mittauksilla. Kaikilla käynneillä tarkastetaan virtsan valkuainen ja sokeri, verenpaine ja paino. Veren hemoglobiini mitataan ainakin 2-3 kertaa raskauden aikana ja tarpeen mukaan. Alkuraskaudessa otetaan laboratoriossa veriryhmävasta-aineet. Kaikilta äideiltä otetaan HIV-, Hepatiitti-B ja kupan vasta-aineet sekä virtsanäyte.

Molemmat vanhemmat ovat aina tervetulleita neuvolaan.Teemme läheistä moniammatillista yhteistyötä tarvittaessa eri sektoreiden kanssa kuten esim. perhetyön, psykiatrisen sairaanhoitajan, psykologin, lääkärien, fysioterapeutin ja sosiaalityön kanssa.

 

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaAskolan kunta
Palvelusta vastaaAskolan kunta
Alue Askola
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Askolan kunta
Päivitetty: 22.10.2021