suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Askolan kunta

Äitiysneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • Askola
  • Julkinen palvelu

Äitiysneuvolassa huolehditaan äidin, sikiön ja vastasyntyneen sekä perheen hyvinvoinnista ja tuetaan vanhemmuuteen valmistautumisessa. Tavoitteena on raskaudenaikaisten häiriöiden ehkäisy, häiriöiden varhainen toteaminen ja tarvittaessa jatkohoitoon ohjaaminen.

Ota yhteyttä äitiysneuvolaan kun raskaustestisi on positiivinen tai kun kuukautiset ovat jääneet tulematta ja epäilet olevasi raskaana, mi ...

Toimi näin

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Palvelun toteuttaa

Askolan kunta

Palvelusta vastaa

Askolan kunta
Tekstistä vastaa: Askolan kunta
Päivitetty: 16.12.2022