suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Alajärven kaupunki

Äitiysneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 3 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Äitiysneuvolan tehtävä on turvata ja edistää raskaana olevan naisen,sikiön ja vastasyntyneen lapsen ja koko lasta odottavan perheen terveyttä ja hyvinvointia. Tavoitteena on raskaudenaikaisten häiriöiden ehkäisy,häiriöiden varhainen toteaminen ja sujuva hoitoon ohjaus.Neuvolan tuki suunnataan koko perheelle. Näin voidaan tukea raskaana olevaa naista ja hänen puolisoaan valmistautumaan vanhemmuuden ja lapsen tuomiin muutoksiin perheessä. Työ sisältää lääketieteellisen seurannan lisäksi sosiaalista,emotonaalista ja psyykkistä tukea sekä apua uudessa elämäntilanteessa.

Neuvolakäyntejä on raskauden aikana noin 10 ,osa niistä yhteistyössä lääkärin kanssa.Synnytyksen jälkeen terveydenhoitaja tekee kotikäynnin.Normaalin raskauden seurantaan tarjotaan mahdollisuutta käydä ultraäänitutkimuksessa Seinäjoen keskussairaalassa 1-2 kertaa.

Toimi näin

Odottavan äidin tulee ottaa yhteyttä neuvolaan, kun raskaustesti positiivinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Perustiedot

Palvelusta vastaaAlajärven kaupunki
Palvelun toteuttaaAlajärven kaupunki
Alue Alajärvi, Lappajärvi, Vimpeli
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Alajärven kaupunki
Päivitetty: 24.1.2019