suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vantaan kaupunki

Äitiysneuvola

  • Palvelu
  • Vantaa
  • Julkinen palvelu

Äitiysneuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja turvataan raskaana olevan naisen sekä syntymättömän lapsen terveyttä ja hyvinvointia. Neuvolassa keskustellaan perheen kanssa raskauteen, synnytykseen ja vauvaperheen arkeen liittyvistä asioista. Äitiysneuvolassa pyritään havaitsemaan mahdollisimman varhain raskausaikaset häiriöt ja ongelmat. Tarvittaessa perheelle järjestetään viiveettä hoitoa, tukea sekä apua. Ensimmäistä lasta odottaville perheille järjestetään perhevalmennusta. Perhevalmennus sisältää tietoa synnytyksestä, synnytykseen valmistautumisesta ja tulevasta elämänmuutoksesta. Neuvolassa perheille tarjotaan myös perheohjausta. Perheohjaajat auttavat perheitä arjen eri tilanteissa.

Neuvolakäynnit toteutetaan perheen tarpeet huomioiden. Neuvola tekee yhteistyötä esimerkiksi kuntoutuspalveluiden, varhaiskasvatuksen, sosiaalityön, vauvaperhetyön, perheneuvolan ja erikoissairaanhoidon kanssa.

Neuvolakäynteihin varattu aika vaihtelee 30–90 minuutin välillä. Neuvola-aika tulee perua, jos ei pääse varatulle ajalle. Yli 18-vuotta täyttäneiltä äitiysneuvolan asiakkailta peritään peruuttamattomasta jätetystä hoitajakäynnistä 25,00 euron maksu sekä perumatta jätetystä lääkärikäynnistä 50,80 euron maksu.

Äitiysneuvolassa emme hoida sairastuneita. Sairauksien hoitoon liittyvissä asioissa tulee olla yhteydessä omaan terveysasemaan.

Koko perhe on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Tervetuloa äitiysneuvolaan Vantaalle!

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on tarkoitettu vantaalaisille neuvolan asiakkaille.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVantaan kaupunki
Palvelusta vastaaVantaan kaupunki
Alue Vantaa
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Vantaan kaupunki
Päivitetty: 21.1.2022