Äitiysneuvola
- Palvelu
- Säkylä
- Julkinen palvelu
Äitiysneuvolassa edistämme vanhempien, sikiön ja vastasyntyneen lapsen terveyttä ja hyvinvointia sekä tuemme tulevaan vanhemmuuteen. Teemme asetuksen mukaisia terveystarkastuksia. Käyntejä kätilöllä/terveydenhoitajalla on 8-14 ja neuvolalääkärillä 2-3. Perheet voivat halutessaan osallistua sikiöseulontoihin (Tyks ja Satasairaala). Tietoa sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien seulonnoista saa ...
Toimi näin
Neuvolaan voit ottaa yhteyttä puhelinajalla, kun kuukautisesi ovat jääneet pois ja raskaustestisi on positiivinen.
Neuvola sijaitsee 2. kerroksessa.
Kenelle ja millä ehdoin
Terveydenhoitajan vastaanotto toimii ajanvarauksella.
Tausta ja lainsäädäntö
Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.
Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.
Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.
Äitiysneuvola opastaa myös vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.
Terveydenhuoltolaki