suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymä

Äitiysneuvola

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Äitiysneuvolan tavoitteena on edistää tulevien vanhempien terveyttä ja hyvinvointia sekä tukea syntyvän lapsen kehittymistä ja syntymistä terveenä. Neuvola tukee valmistautumista vanhemmuuteen ja sen tuomiin muutoksiin perheessä, edistää perheen terveellisiä elämäntapoja ja tulevan lapsen kehitysympäristön turvallisuutta. Neuvolan tehtävänä on myös raskaudenaikaisten häiriöiden tunnistaminen ja tarvittaessa jatkohoidon järjestäminen. Jokaiseen perheeseen tehdään kotikäynnit.

Toimi näin

Äitiysneuvolan kätilö/terveydenhoitajien puhelinaika klo 12.00-13.00, puh. 02 4864 1220 tai 02 4864 1221

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPöytyän kansanterveystyön kuntayhtymä
Palvelusta vastaaPöytyän kansanterveystyön kuntayhtymä
Alue Aura, Pöytyä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymä
Päivitetty: 25.1.2022