suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Porvoon kaupunki

Äitiysneuvola

  • Palvelu
  • Porvoo
  • Julkinen palvelu

Äitiysneuvolatoiminnan tavoitteena on turvata raskaana olevan naisen, sikiön ja koko perheen terveys ja hyvinvointi. Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan mahdollisimman varhain raskausaikaiset ongelmat ja häiriöt, sekä järjestämään tarvittavaa hoitoa, apua ja tukea toiveittesi mukaan.

Käynneillä saat ohjeistusta raskausajan ravitsemuksesta, liikunnasta sekä keskustellaan odottajan voinnista ja raskausajan tuomista muutoksista. Saat myös tietoa raskausajan laboratorio- sekä ultraäänitutkimuksista.

Kumppanisi tai tukihenkilösi on lämpimästi tervetullut käynnille mukaan.

Porvoon äitiysneuvolavastaanotot sijaitsevat Taidetehtaan perhekeskuksessa, Gammelbackassa ja Kevätkummussa.

Toimi näin

Voit varata ajan ensimmäisen käynnin neuvolaan, kun kuukautisesi ovat jääneet pois ja olet tehnyt positiivisen raskaustestin. Ensimmäinen käynti neuvolassa on normaalisti raskausviikolla 8–10.

Raskausaikana neuvolassa ensisynnyttäjällä on keskimäärin 10 ja uudelleensynnyttäjillä 9 käyntiä. Ajankohdat sekä sisällöt vaihtelevat perheen yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Ensimmäisen neuvolakäynnin tulee tapahtua ennen kuudettatoista (16) raskausviikkoa Kela-etuuksien, esimerkiksi äitiyspakkauksen, saamisen takia.

Ennen ensimmäistä neuvolakäyntiä voit esitäyttää raskauteen liittyviä lomakkeita. Ota lomakkeet mukaan ensimmäiselle käynnille. Löydät lomakkeet äitiysneuvoloiden sivulta Porvoon kaupungin verkkopalvelussa.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPorvoon kaupunki
Palvelusta vastaaPorvoon kaupunki
Alue Porvoo
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Porvoon kaupunki
Päivitetty: 31.5.2022