suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Liedon kunta

Äitiysneuvola

  • Palvelu
  • 3 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Äitiysneuvola palvelee sinua Liedon, Kosken Tl, Marttilan ja Tarvasjoen alueilla. Äitiysneuvolapalvelut on tarkoitettu raskautta toivovalle sekä lasta odottavalle perheelle. Palvelut koostuvat yksilöllisistä vastaanottokäynneistä, kotikäynneistä sekä ryhmätapaamisista (perhevalmennus).

Odottavan äidin ja sikiön hyvinvointia seurataan määräajoin tehtäviin tarkastuksin, joissa keskustellaan lasta odottavan perheen terveyteen ja hyvinvointiin sekä vanhemmuuteen ja varhaiseen vuorovaikutukseen liittyvistä asioista. Lasta odottavan perheen käytettävissä ovat terveydenhoitajan lisäksi neuvolalääkäri sekä terveyskeskuksen psykologi.

Raskautta toivova perhe voi neuvolassa keskustella raskaaksi tulemisen haasteista ja mahdollista hedelmättömyyttä voidaan tutkia noin vuoden kestäneen raskausyrityksen jälkeen. Tarvittaessa neuvolalääkäri voi lähettää perheen erikoissairaanhoitoon jatkotutkimuksiin.

Toimi näin

Ota yhteyttä oman alueesi äitiysneuvolaan raskautta toivoessasi tai heti raskauden alkuviikoilla positiivisen raskaustestin tehtyäsi. Ensimmäinen neuvolakäynti sijoittuu raskausviikolle 8-9. Kumppanisi on tervetullut mukaan neuvolaan.

 

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLiedon kunta
Palvelusta vastaaLiedon kunta
Alue Koski Tl, Lieto, Marttila
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Liedon kunta
Päivitetty: 17.2.2022