suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kristiinankaupungin kaupunki

Äitiysneuvola

  • Palvelu
  • Kristiinankaupunki
  • Julkinen palvelu

Äitiysneuvola haluaa turvata raskaana olevan naisen, sikiön ja vastasyntyneen lapsen terveyden, sekä edistää ja ylläpitää koko perheen terveyttä ja hyvinvointia. Äitiysneuvolassa otetaan huomioon raskaana olevan äidin ja perheen yksilölliset tarpeet hoitoa suunniteltaessa.

Äitiysneuvolan terveydenhoitajat ovat Barbro Grönvik-Bergkulla (0400 745449) ja Esmy Nevala (0400 847760), lääkärinä toimii Jaana Sjöqvist.

Raskauden seuranta toteutetaan äitiysneuvolaa koskevien uusien kansallisten suositusten (2013) mukaisesti. Suositeltuihin käynteihin sisältyy laaja terveystarkastus (vk 13–18). Laajan terveystarkastuksen tavoitteena on kartoittaa ja tukea koko perheen hyvinvointia, parisuhdetta, vanhemmuutta ja terveellisiä elintapoja. Tulevien vanhempien voimavarat kartoitetaan ja heille tarjotaan tarvittaessa tukea aikaisessa vaiheessa.

Odottavalle perheelle tarjotaan mahdollisuus osallistua sikiöseulontaan. Heille tarjotaan myös mahdollisuus osallistua perhevalmennukseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKristiinankaupungin kaupunki
Palvelusta vastaaKristiinankaupungin kaupunki
Alue Kristiinankaupunki
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Kristiinankaupungin kaupunki
Päivitetty: 2.3.2020