suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tampereen kaupunki

Äitiys- ja lastenneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Äitiys- ja lastenneuvolat palvelevat perhettäsi raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeajan aikana. Neuvolassa pyritään lisäksi turvaamaan jokaiselle alle kouluikäiselle lapselle mahdollisimman hyvä terveys ja edistämään koko perheen hyvinvointia ja terveitä elintapoja. Lapsen terveen kehityksen esteet pyritään tunnistamaan ja poistamaan mahdollisuuksien mukaan. Neuvolassa rohkaistaan vanhempia luottamaan omiin kykyihinsä ja voimavaroihinsa. Neuvola vastaa myös isyyden tunnustumiseen liittyvistä asioista.

Neuvolassa järjestetään myös ryhmämuotoista perhevalmennusta, jossa annetaan perustietoja parisuhteesta, vanhemmuudesta, imetyksestä ja vastasyntyneen hoidosta. Jokainen perhe saa erillisen ohjelman ja ajoituksen kurssille osallistumisesta. Neuvolassa pidettävien perhevalmennusten aiheina ovat synnytys, imetys ja lastenhoito. Terveydenhoitajien pitämien tapaamisten lisäksi mukana on muita toimijoita mm. vanhemmuus- ja parisuhdetuntien pitäjinä.

Toimi näin

Voit ottaa oman alueesi äitiys- ja lastenneuvolaan yhteyttä puhelimitse tai verkossa.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös äitiys-, isyys- ja vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTampereen kaupunki
Palvelusta vastaaTampereen kaupunki
Alue Orivesi, Tampere
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Tampereen kaupunki
Päivitetty: 8.12.2021