suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Rovaniemen kaupunki

Äitiyden selvittäminen

  • Palvelu
  • Rovaniemi
  • Julkinen palvelu

Äitiyslaki mahdollistaa lapselle kaksi äitiä. Äitiys voidaan tunnustaa neuvolassa jo raskauden aikana, mikäli kaksi naista on hakenut yhdessä hedelmöityshoitoa 1.4.2019 jälkeen ja lapsi on syntynyt hoidon tuloksena.

Äitiyden selvittämisen yhteydessä vanhemmat voivat sopia lapsensa yhteishuollosta. Äitiyden vahvistamisen jälkeen lapsella on oikeus mm. saada elatusta ja periä molemmat vanhemmat.

Raskauden aikana tunnustetun lapsen vanhemmille tulee automaattisesti yhteishuolto, kun Digi- ja Väestötietovirasto on vahvistanut lapsen syntymän jälkeen äitiyden. Lapsen syntymän jälkeen äitiyden selvittäminen tapahtuu lapsen synnyttäneen henkilön kotikunnan lastenvalvojan luona.

Toimi näin

Lastenvalvoja kutsuu lapsen synnyttäneen äidin isyyden selvittämisajalle. Varatulle ajalle on hyvä tulla sekä lapsen synnyttäneen äidin että naisen, joka haluaa tunnustaa äitiytensä.

Ottakaa mukaanne hedelmöityshoitotodistus sekä voimassaoleva henkilöllisyystodistus (henkilökortti, ajokortti tai passi).

Kenelle ja millä ehdoin

Tunnistaminen edellyttää hedelmöityshoitotodistusta, josta ilmenee, että siittiöt luovuttanut mies ei ole asettanut rajoituksia sukusolujen käytölle, eikä ole antanut suostumusta isyyden vahvistamiseen.

Äitiyden tunnustamisen/selvittämisen yhteydessä tulee aina esittää voimassa oleva henkilöllisyystodistus (henkilökortti, ajokortti tai passi).

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Äitiyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan vahvistaa hedelmöityshoidon avulla alkunsa saaneen lapsen toinen äiti. Toisen äidin äitiyden selvittää lastenvalvoja ja vahvistaa Digi- ja väestötietovirasto.

Lapsen synnyttänyt henkilö on aina lapsen äiti. Lapselle voidaan vahvistaa myös toinen äiti, jos lapsi on saanut alkunsa hedelmöityshoidoissa, joihin on ollut molempien äitien suostumus. Vaatimuksena äitiyden vahvistamiselle on myös se, ettei lapselle voida todeta tai vahvistaa isää.

Ennen kuin toisen äidin äitiys voidaan vahvistaa, pitää se tunnustaa. Voit tunnustaa äitiytesi jo raskausaikana äitiysneuvolassa. Lasta odottavan on oltava paikalla tunnustamisen yhteydessä. Tarvitsette mukaanne todistuksen saaduista hedelmöityshoidoista. Voitte tehdä tunnustamisen myös lastenvalvojan luona. Tällöin teillä täytyy olla mukana myös neuvolasta saatava todistus raskaudesta.

Jos olet tunnustanut äitiytesi etukäteen ennen lapsen syntymää, myös sinusta tulee automaattisesti lapsen huoltaja, kun äitiytesi on vahvistettu. Jos taas tunnustat äitiytesi vasta lapsen syntymän jälkeen, huoltajuudestasi tulee tehdä erillinen sopimus lastenvalvojan luona.

Lastenvalvoja voi laatia selvittämispöytäkirjan vasta sen jälkeen, kun on kulunut 30 päivää lapsen syntymästä. Lastenvalvoja toimittaa äitiyden selvittämisestä tehdyn pöytäkirjan ja tunnustamista koskevat asiakirjat Digi- ja väestötietovirastolle. Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa äitiyden asiakirjojen perusteella.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaRovaniemen kaupunki
Palvelusta vastaaRovaniemen kaupunki
Alue Rovaniemi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Rovaniemen kaupunki
Päivitetty: 6.5.2020