suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Aluehallintovirasto

Äitienpäiväkunniamerkki

  • Palvelu
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Kunniamerkki, jonka tasavallan presidentti antaa äitienpäivänä ansioituneille äideille on Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein (SVR M I kr).

Kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt sekä omat lapset voivat ehdottaa palkittavia äitejä aluehallintovirastoille.

Äitienpäiväkunniamerkki voidaan antaa eri-ikäisille, erilaisissa elämänpiireissä ja tehtävissä toimi ...

Toimi näin

Täytä seuraavat lomakkeet:

  • ritarikuntien kunniamerkkiehdotuslomake
  • liitelomake äitienpäiväkunniamerkkihakemukseen
  • omien lasten tekemiin ehdotuksiin lisäksi kaksi puoltavaa lausuntoa sellaisilta järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä, jotka tuntevat hyvin kyseessä olevan perheen. Ehdotusta, jossa on vain yksi puoltolausunto tai sellainen puuttuu kokonaan, ei oteta vastaan, ennen kuin se on täydennetty riittävillä puolloilla.

Toimita äitienpäiväkunniamerkkiehdotus liitteineen postitse sen aluehallintoviraston kirjaamoon, jonka alueella palkittavan äidin kotikunta on.

Palkitut äidit saavat kutsun Helsinkiin Säätytalolle äitienpäiväjuhlaan, jossa Tasavallan Presidentti antaa kunniamerkit palkittaville äideille. Käytännön järjestelyt hoitaa Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Kenelle ja millä ehdoin

Kunniamerkin saajaksi voi esittää 40 vuotta täyttänyttä biologista äitiä, adoptioäitiä tai sijaisäitiä. Lasten lukumäärä ei ole määräävä peruste palkitsemiselle.

Palkittavat äidit voivat edustaa erilaisia ryhmiä, esim. ansiotyössä käyviä, yksinhuoltajia, maaseudun emäntiä sekä myös eri vähemmistöryhmiä, kuten romaneja, saamelaisia ja maahanmuuttajia.

Ruotsinkielisen väestön osuus otetaan myös huomioon, samoin ehdokkaiden tasapuolinen ikäjakauma.

Perusteina ovat ansiot lasten ja nuorten esimerkillisenä kasvattajana, perhe-elämän ja vanhemmuuden edistäjinä. Myös muita yleisempiä ansioita voidaan ottaa huomioon vanhemmuuden rinnalla.

Perusteluna voi olla myös laajempi yhteisvastuullinen kasvatustehtävä esimerkiksi lastensuojelu- ja perhejärjestöissä, nuoriso- ja urheilujärjestöissä tai muissa yhteiskunnallisissa järjestöissä. Ammatissaan kasvattajana toimivalle kunniamerkkiä ei myönnetä.

Omien lasten tekemissä kunniamerkkiesityksissä tulee olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa sellaisilta järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä, jotka tuntevat hyvin kyseessä olevan perheen. Muutkin omaiset, tuttavat ja naapurit voivat olla aloitteellisia, mutta esityksen tekijänä tulee kuitenkin olla viranomainen, järjestö tai muu yhteisö.

Palvelun toteuttaa

Aluehallintovirasto

Palvelusta vastaa

Aluehallintovirasto
Tekstistä vastaa: Aluehallintovirasto
Päivitetty: 8.9.2020