suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Aluehallintovirasto

Äitienpäiväkunniamerkki

  • Palvelu
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Kunniamerkki, jonka tasavallan presidentti antaa äitienpäivänä ansioituneille äideille on Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein (SVR M I kr).

Kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt sekä omat lapset voivat ehdottaa palkittavia äitejä aluehallintovirastoille.

Äitienpäiväkunniamerkki voidaan antaa eri-ikäisille, erilaisissa elämänpiireissä ja tehtävissä toimineille ja toimiville äideille. Palkitut ovat ansioituneet lasten ja nuorten esimerkillisinä kasvattajina, he ovat kantaneet yhteisvastuuta sekä tukeneet perhe-elämää ja vanhemmuutta. Lisäksi huomioon otetaan eri vähemmistöryhmien edustajia. Lasten lukumäärä ei ole määräävä peruste palkitsemiselle. Biologisten äitien lisäksi myös adoptio- ja sijaisäitejä voidaan ehdottaa palkittaviksi. Ehdokkaiden alaikäraja on 40 vuotta.

Perusteluna äitienpäiväkunniamerkin saamiselle voi olla myös laajempi yhteisvastuullinen kasvatustehtävä esimerkiksi lastensuojelu- ja perhejärjestöissä, nuoriso- ja urheilujärjestöissä tai muissa yhteiskunnallisissa järjestöissä. Ammatissaan kasvattajana toimivalle kunniamerkkiä ei myönnetä.

Vastaavaa kasvatustyötä tehneet muut hyvät kasvattajat, kuten isät, sisarukset, muut lähisukulaiset jne. palkitaan 6.12., jolloin muut valtiolliset kunniamerkit jaetaan.

Aluehallintovirasto ottaa kunniamerkkiesityksessään huomioon sekä tasapuolisen alueellisen jakauman että ruotsinkielisen väestön osuuden.

Ehdotukset äitienpäiväkunniamerkeistä tehdään ritarikuntien kunniamerkkiehdotuslomakkeella ja sosiaali- ja terveysministeriön liitteellä. Ehdotukset tehdään aluehallintovirastoille, jotka lähettävät ne sosiaali- ja terveysministeriölle. Sosiaali- ja terveysministeriö tekee aluehallintovirastojen esitysten perusteella kunniamerkkiesityksen ritarikunnille. Kunniamerkit annetaan äitienpäivänä valtakunnallisessa juhlassa, jonka järjestelyistä vastaa Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Toimi näin

Täytä seuraavat lomakkeet:

  • ritarikuntien kunniamerkkiehdotuslomake
  • liitelomake äitienpäiväkunniamerkkihakemukseen
  • omien lasten tekemiin ehdotuksiin lisäksi kaksi puoltavaa lausuntoa sellaisilta järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä, jotka tuntevat hyvin kyseessä olevan perheen. Ehdotusta, jossa on vain yksi puoltolausunto tai sellainen puuttuu kokonaan, ei oteta vastaan, ennen kuin se on täydennetty riittävillä puolloilla.

Toimita äitienpäiväkunniamerkkiehdotus liitteineen postitse sen aluehallintoviraston kirjaamoon, jonka alueella palkittavan äidin kotikunta on.

Palkitut äidit saavat kutsun Helsinkiin Säätytalolle äitienpäiväjuhlaan, jossa Tasavallan Presidentti antaa kunniamerkit palkittaville äideille. Käytännön järjestelyt hoitaa Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Kenelle ja millä ehdoin

Kunniamerkin saajaksi voi esittää 40 vuotta täyttänyttä biologista äitiä, adoptioäitiä tai sijaisäitiä. Lasten lukumäärä ei ole määräävä peruste palkitsemiselle.

Palkittavat äidit voivat edustaa erilaisia ryhmiä, esim. ansiotyössä käyviä, yksinhuoltajia, maaseudun emäntiä sekä myös eri vähemmistöryhmiä, kuten romaneja, saamelaisia ja maahanmuuttajia.

Ruotsinkielisen väestön osuus otetaan myös huomioon, samoin ehdokkaiden tasapuolinen ikäjakauma.

Perusteina ovat ansiot lasten ja nuorten esimerkillisenä kasvattajana, perhe-elämän ja vanhemmuuden edistäjinä. Myös muita yleisempiä ansioita voidaan ottaa huomioon vanhemmuuden rinnalla.

Perusteluna voi olla myös laajempi yhteisvastuullinen kasvatustehtävä esimerkiksi lastensuojelu- ja perhejärjestöissä, nuoriso- ja urheilujärjestöissä tai muissa yhteiskunnallisissa järjestöissä. Ammatissaan kasvattajana toimivalle kunniamerkkiä ei myönnetä.

Omien lasten tekemissä kunniamerkkiesityksissä tulee olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa sellaisilta järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä, jotka tuntevat hyvin kyseessä olevan perheen. Muutkin omaiset, tuttavat ja naapurit voivat olla aloitteellisia, mutta esityksen tekijänä tulee kuitenkin olla viranomainen, järjestö tai muu yhteisö.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaAluehallintovirasto
Palvelusta vastaaAluehallintovirasto
Alue Koko Suomi (ei Ahvenanmaa)
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Aluehallintovirasto
Päivitetty: 8.9.2020