suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä riippuvuuksien hoito

  • Palvelu
  • 7 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Voit ottaa yhteyttä, kun olet huolestunut omasta tai läheisen jaksamisesta tai koet olevasi esimerkiksi ahdistunut tai masentunut. Sinua tai läheistäsi on kohdannut kriisi. Koet, että parisuhteessa tai perheessäsi on mieltä askarruttavia huolia tai pulmia. Koet, että jokin elämässäsi oleva ongelma tai huoli on ylitsepääsemätön.

Voit ottaa yhteyttä myös, kun olet huolestunut omasta tai läheistesi päihteiden käytöstä (alkoholi, lääkkeet, huumausaineet). Tai jos olet huolestunut muusta riippuvuudesta esim. peli- ja läheisriippuvuus tai olet saanut poliisilta määräyksen ajokelpoisuuden seurantaan.

Voit tulla käymään yksin tai perheesi tai ystäväsi kanssa. Teemme myös kotikäyntejä. Keskustelumme ovat luottamuksellisia ja maksuttomia.

Toimi näin

Arkisin ma–to klo 8–16, pe klo 8–15, yhteys kotikunnan mielenterveyspalveluihin ja riippuvuuksien hoitoon.

Päivystyksellisissä tilanteissa yhteys mielenterveys- ja päihdepäivystykseen ma-pe klo 8-20, la-su ja arkipyhinä klo 10-20.

Iltaisin ja viikonloppuisin päivystys on Kainuun keskussairaalan yhteispäivystyksessä.

Aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluissa on käytössä takaisinsoittopalvelu. Soittoaikamme on ma - to klo 7:30 - 16 ja perjantaisin sekä juhlapyhien aattona klo 7:30 - 15. Soitamme sinulle takaisin mahdollisimman pian tai viimeistään seuraavan työpäivän aikana.

Kenelle ja millä ehdoin

Lähetettä ei tarvita.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Mielenterveyspalveluilla tarkoitetaan toimintaa, joka pyrkii estämään, lievittämään ja hoitamaan mielenterveyden häiriöitä ja niiden seurauksia. Mielenterveyspalveluihin kuuluu myös ennalta ehkäisevä työ ja asukkaiden elinolosuhteiden kehittäminen mielenterveyttä tukeviksi.

Käytännössä mielenterveyspalvelut näkyvät muun muassa niitä tarvitsevan henkilön ohjauksena, neuvontana ja psykososiaalisena tukena. Mielenterveyspalveluihin kuuluvat myös mielenterveyden häiriöiden tutkimus, hoito ja kuntoutus.

Kuntien tulee huolehtia mielenterveyspalvelujen järjestämisestä esimerkiksi terveyskeskusten ja sosiaalipalvelujen kautta. Mielenterveyspalveluja tarjoavat myös muun muassa sairaanhoitopiirit, seurakunnat, järjestöt ja yksityiset palveluntuottajat. Psykiatrit, psykologit, psykiatriset sairaanhoitajat, kuten depressiohoitajat, ja mielenterveyshoitajat edistävät työllään psyykkistä hyvinvointia ja toimintakykyä. Psyykkisten sairauksien hoito voidaan järjestää tapauksesta riippuen joko avohoitona tai laitoshoitona.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Palvelusta vastaaKainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Alue Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Ristijärvi, Sotkamo, Suomussalmi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Päivitetty: 16.9.2021