suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä

Aikuispsykiatrinen poliklinikka

  • Palvelu
  • 4 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Aikuispsykiatrisella poliklinikalla tarjoamme tutkimus-, hoito- ja kuntoutuspalveluja mielenterveys- ja päihdeongelmiin.

Mielenterveys- ja päihdetyön avohoidon työmuotoja ovat yksilö-, ryhmä-, pari-, perhe- ja verkostotapaamiset sekä kotikäynnit asiakkaan tarpeen mukaisesti ja luottamuksellisesti. Käyntitiheydet vaihtelevat ja hoidot ovat määräaikaisia. Yhteistyötä tehdään myös muiden asiakasta auttavien tahojen kanssa tarvittaessa. Työryhmään kuuluu psykiatreja, psykologeja, sairaanhoitajia, sosiaalityöntekijä, päihdetyöntekijöitä ja osastonsihteereitä.

Toimi näin

Poliklinikalle tullaan ensisijaisesti lähetteellä. Aiemmin hoidossa olevat voivat ottaa yhteyttä oman kuntansa lähipalveluiden numeroihin.

Kenelle ja millä ehdoin

Aikuispsykiatrian poliklinikka tarjoaa mielenterveys- ja päihdepalveluja yli 20 vuotiaille.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Mielenterveyspalveluilla tarkoitetaan toimintaa, joka pyrkii estämään, lievittämään ja hoitamaan mielenterveyden häiriöitä ja niiden seurauksia. Mielenterveyspalveluihin kuuluu myös ennalta ehkäisevä työ ja asukkaiden elinolosuhteiden kehittäminen mielenterveyttä tukeviksi.

Käytännössä mielenterveyspalvelut näkyvät muun muassa niitä tarvitsevan henkilön ohjauksena, neuvontana ja psykososiaalisena tukena. Mielenterveyspalveluihin kuuluvat myös mielenterveyden häiriöiden tutkimus, hoito ja kuntoutus.

Kuntien tulee huolehtia mielenterveyspalvelujen järjestämisestä esimerkiksi terveyskeskusten ja sosiaalipalvelujen kautta. Mielenterveyspalveluja tarjoavat myös muun muassa sairaanhoitopiirit, seurakunnat, järjestöt ja yksityiset palveluntuottajat. Psykiatrit, psykologit, psykiatriset sairaanhoitajat, kuten depressiohoitajat, ja mielenterveyshoitajat edistävät työllään psyykkistä hyvinvointia ja toimintakykyä. Psyykkisten sairauksien hoito voidaan järjestää tapauksesta riippuen joko avohoitona tai laitoshoitona.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaYlä-Savon SOTE kuntayhtymä
Palvelusta vastaaYlä-Savon SOTE kuntayhtymä
Alue Iisalmi, Kiuruvesi, Sonkajärvi, Vieremä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä
Päivitetty: 1.9.2020