suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tervon kunta

Adoptioneuvonta

  • Palvelu
  • Tervo
  • Julkinen palvelu

Adoptioneuvonnalla pyritään varmistamaan lapsen edun toteutuminen. Lapsen, lapsen adoptioon luovuttamista harkitsevien vanhempien ja adoptiolasta toivovien henkilöiden tulee saada adoptioneuvontaa ennen kuin adoptiosuhde voidaan muodostaa sekä myös adoption vahvistamisen jälkeen. Myös perheen sisäisissä adoptioissa neuvontaprosessi on lakisääteistä ja se koskee kaikkia adoption osapuolia.

Toimi näin

Adoptioneuvontaa hoitaa Pelastakaa lapset ry:n Itä-Suomen aluetoimisto, Länsikatu 15, Rakennus nro 4B, 80110 Joensuu (puh. 010 843 5180). Adoptioasioissa voi ottaa suoraan yhteyttä Pelastakaa Lapset ry:n Itä-Suomen aluetoimistoon, jolloin he pyytävät maksusitoumusta Tervon sosiaalitoimelta. Vaihtoehtoisesti voi ottaa ensin yhteyttä Tervon sosiaalitoimiston sosiaalityöntekijään, joka neuvoo ja auttaa lapseksiottamista koskevissa asioissa.

Tausta ja lainsäädäntö

Jos toivot yksin tai yhdessä aviopuolisosi kanssa adoptiolasta, sinun tai teidän tulee hakeutua adoptioneuvontaan. Neuvontaa voivat antaa kunnat ja luvan saaneet alan järjestöt. Adoption eli lapseksiottamisen tarkoituksena on edistää lapsen etua.

Adoptioneuvonnassa autetaan hakijoita arvioimaan valmiuksiaan adoptiovanhemmiksi ja valmistautumaan vanhemmuuteen. Neuvonnassa selvitetään, ovatko adoption edellytykset olemassa ja onko edellytyksiä sopia lapsen ja tämän aikaisempien vanhempien yhteydenpidosta.

Adoptioneuvonnassa hakijat ohjataan hakemaan adoptiolupaa ja tarvittaessa hakemaan kansainvälistä adoptiopalvelua. Neuvojien tehtäviin kuuluu myös huolehtia lasten sijoittamisesta adoptioperheisiin. Lapsen sopeutumista uuteen perheeseen tuetaan ja seurataan.

Palvelun toteuttaa

Tervon kunta

Palvelusta vastaa

Tervon kunta
Tekstistä vastaa: Tervon kunta
Päivitetty: 30.1.2023