suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Porvoon kaupunki

Adoptioneuvonta

  • Palvelu
  • Porvoo
  • Julkinen palvelu

Adoptioneuvontaa saavat kaikki, jotka toivovat adoptiolasta Suomesta tai ulkomailta. Adoptioprosessi on käynnistettävä neuvontaan osallistumisella.

Neuvontaa saavat myös raskaana olevat naiset, jotka suunnittelevat lapsensa luovuttamista adoptoitavaksi. Myös perheen sisäisissä adoptioissa neuvonta on välttämätöntä.

Porvoossa kaupungin lapsiperheiden sosiaalityössä työskentelevät sosiaalityöntekijät auttavat perheitä ottolapsiasioissa eli adoptiossa. Adoptioneuvonta on maksutonta.

Adoptio merkitsee vanhemman oikeuksien ja velvollisuuksien siirtymistä lapsen adoptiovanhemmille. Lapsi saa adoptioperheessään oikeudellisesti saman aseman kuin biologinen lapsi.

Lapsen biologisilla vanhemmilla on oikeus päättää lapsensa luovuttamisesta adoptoitavaksi. Lapsen biologisella äidillä on synnytyksen jälkeen kahdeksan viikon harkinta-aika, ennen kuin hän voi allekirjoittaa suostumuksensa adoptioon. Myös isän suostumus tarvitaan, jos lapsi on syntynyt avioliitossa tai lapsen isyys on vahvistettu.

Lisätietoa löytyy Porvoon kaupungin verkkosivuilla (Näin asioit-välilehti).

Toimi näin

Porvoossa kaupungin lapsiperheiden sosiaalityössä työskentelevät sosiaalityöntekijät auttavat perheitä ottolapsiasioissa eli adoptiossa. Adoptioneuvonta on maksutonta.

Tausta ja lainsäädäntö

Jos toivot yksin tai yhdessä aviopuolisosi kanssa adoptiolasta, sinun tai teidän tulee hakeutua adoptioneuvontaan. Neuvontaa voivat antaa kunnat ja luvan saaneet alan järjestöt. Adoption eli lapseksiottamisen tarkoituksena on edistää lapsen etua.

Adoptioneuvonnassa autetaan hakijoita arvioimaan valmiuksiaan adoptiovanhemmiksi ja valmistautumaan vanhemmuuteen. Neuvonnassa selvitetään, ovatko adoption edellytykset olemassa ja onko edellytyksiä sopia lapsen ja tämän aikaisempien vanhempien yhteydenpidosta.

Adoptioneuvonnassa hakijat ohjataan hakemaan adoptiolupaa ja tarvittaessa hakemaan kansainvälistä adoptiopalvelua. Neuvojien tehtäviin kuuluu myös huolehtia lasten sijoittamisesta adoptioperheisiin. Lapsen sopeutumista uuteen perheeseen tuetaan ja seurataan.

Perustiedot

Palvelusta vastaaPorvoon kaupunki
Palvelun toteuttaaPorvoon kaupunki
Alue Porvoo
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Porvoon kaupunki
Päivitetty: 15.1.2020