suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Porin kaupunki

Adoptioneuvonta

  • Palvelu
  • Pori
  • Julkinen palvelu

Adoptioneuvontaa annetaan adoptiota haluaville ja harkitseville pareille. Adoptioneuvonta ei sido adoptiopäätökseen. Adoptioneuvonta sisältää toimistotapaamisia sekä ainakin yhden kotikäynnin. Adoptioneuvonnan kesto vaihtelee tapauskohtaisesti. Adoptioneuvonnalla pyritään varmistamaan lapsen edun toteutuminen. Adoptioneuvonnan tarkoituksena on mm. selvittää hakijoiden edellytyksiä ja valmiuksia adoptiovanhemmiksi sekä auttaa ja tukea luovutusta harkitsevien biologisten vanhempien päätöksentekoa keskustelemalla eri vaihtoehdoista.

Toimi näin

Adoptioneuvontaan hakeudutaan ottamalla yhteys adoptioasioista vastaavaan sosiaalityöntekijään.

Kansainvälistä adoptiota harkitsevat voivat ottaa suoraan yhteyttä Pelastakaa Lapset ry:hyn tai Interpediaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Lain mukaan adoptio on mahdollinen 25 vuotta täyttäneille joko avioliitossa oleville tai yksinäisille henkilöille. Adoptiolain mukaan lapsi tulisi sijoittaa ensisijaisesti kahden vanhemman perheeseen. Jos adoptoitava on alaikäinen, adoptoitavan ja adoptionhakijan ikäero saa olla enintään 45 vuotta eikä adoptionhakija saa olla 50 vuotta vanhempi. Joitakin poikkeuksia ikärajoista on, mm. perheensisäiset adoptiot.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Jos toivot yksin tai yhdessä aviopuolisosi kanssa adoptiolasta, sinun tai teidän tulee hakeutua adoptioneuvontaan. Neuvontaa voivat antaa kunnat ja luvan saaneet alan järjestöt. Adoption eli lapseksiottamisen tarkoituksena on edistää lapsen etua.

Adoptioneuvonnassa autetaan hakijoita arvioimaan valmiuksiaan adoptiovanhemmiksi ja valmistautumaan vanhemmuuteen. Neuvonnassa selvitetään, ovatko adoption edellytykset olemassa ja onko edellytyksiä sopia lapsen ja tämän aikaisempien vanhempien yhteydenpidosta.

Adoptioneuvonnassa hakijat ohjataan hakemaan adoptiolupaa ja tarvittaessa hakemaan kansainvälistä adoptiopalvelua. Neuvojien tehtäviin kuuluu myös huolehtia lasten sijoittamisesta adoptioperheisiin. Lapsen sopeutumista uuteen perheeseen tuetaan ja seurataan.

Perustiedot

Palvelusta vastaaPorin perusturva, Porin kaupunki
Muut vastuuorganisaatiotPorin perusturva
Palvelun toteuttaaPorin kaupunki
Alue Pori
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Porin kaupunki
Päivitetty: 8.1.2019