suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kuopion kaupunki

Adoptioneuvonta

  • Palvelu
  • Kuopio
  • Julkinen palvelu

Adoptioneuvontaa säätelee adoptiolaki. Adoptiolasta hakevan täytyy olla vähintään 25-vuotias. Adoptoida voivat pariskunnat sekä yksin elävät. Adoptoida voi sekä kotimaasta että ulkomailta.

Kansainvälisiä adoptioita hoitavat järjestöt ja Helsingin kaupunki. Adoption tarkoitus on turvata lapsen etu.

Adoptio edellyttää neuvontaa, jota antavat kunnat ja järjestöt. Neuvonnan tarkoituksena on selvitää adoption edellytykset ja varmistaa lapsen turvallisuus ja etu. Adoption vahvistaa tulevan vanhemman tai vanhempien kotipaikkakunnan tuomioistuin.

Kuopiossa perheen sisäistä adoptiota koskeva adoptioneuvonta järjestetään perheoikeudellisen yksikön lastenvalvojien toimesta. Aika adoptioneuvontaan varataan lastenvalvojilta. Myös adoptioasiohin liittyvä puhelinneuvonta ja ohjaus annetaan lastenvalvojan toimesta. Kuopio tekee adoptioasioissa yhteistyötä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Jos toivot yksin tai yhdessä aviopuolisosi kanssa adoptiolasta, sinun tai teidän tulee hakeutua adoptioneuvontaan. Neuvontaa voivat antaa kunnat ja luvan saaneet alan järjestöt. Adoption eli lapseksiottamisen tarkoituksena on edistää lapsen etua.

Adoptioneuvonnassa autetaan hakijoita arvioimaan valmiuksiaan adoptiovanhemmiksi ja valmistautumaan vanhemmuuteen. Neuvonnassa selvitetään, ovatko adoption edellytykset olemassa ja onko edellytyksiä sopia lapsen ja tämän aikaisempien vanhempien yhteydenpidosta.

Adoptioneuvonnassa hakijat ohjataan hakemaan adoptiolupaa ja tarvittaessa hakemaan kansainvälistä adoptiopalvelua. Neuvojien tehtäviin kuuluu myös huolehtia lasten sijoittamisesta adoptioperheisiin. Lapsen sopeutumista uuteen perheeseen tuetaan ja seurataan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKuopion kaupunki
Palvelusta vastaaKuopion kaupunki
Alue Kuopio
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kuopion kaupunki
Päivitetty: 22.1.2020