suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Rovaniemen kaupunki

Äänestäminen vaalipäivänä kuntavaaleissa

  • Palvelu
  • Rovaniemi
  • Julkinen palvelu

Kuntavaalien varsinainen vaalipäivä on 13.6.2021.

Rovaniemen kaupunki on jaettu 19 äänestysalueeseen. Jokaisella äänestysalueella sijaitsee kaupunginhallituksen määräämä aluekohtainen äänestyspaikka. Vaalipäivänä voit äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin ja sinulle postitse saapuneeseen ilmoituskorttiin. Äänestyspaikkasi määräytyy kotiosoitteesi mukaan. Äänestyspaikat ovat vaalipäivänä avoinna klo 9–20.

Äänestyspaikoilla äänet vastaanottaa ja laskee kaupunginhallituksen nimeämä viisijäseninen vaalilautakunta.

Toimi näin

Tarkista oma äänestyspaikkasi sinulle saapuneesta ilmoituskortista. Vaalipäivänä kaikki äänestyspaikat ovat auki klo 9-20. Muista ottaa mukaasi virallinen henkilöllisyystodistus.

Äänestyksen kulku äänestyspaikalla:

  1. Esitä henkilöllisyystodistuksesi vaalivirkailijalle, joka antaa sinulle äänestyslipun.

2. Mene äänestyslipun kanssa äänestyskoppiin ja merkitse ehdokkaan numero, jolle haluat antaa äänesi. Älä kirjoita äänestyslippuun mitään muuta!

3. Mene äänestyslipun kanssa vaaliuurnasta huolehtivan vaalivirkailijan luo. Hän leimaa äänestyslippusi.

4. Tämän jälkeen pudotat leimatun äänestyslipun vaaliuurnaan. Sen jälkeen voit poistua äänestyspaikalta.

Kenelle ja millä ehdoin

Kuntavaaleissa olet äänioikeutettu Rovaniemellä, mikäli täytät 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä 13. kesäkuuta 2021, ja olet

a) Suomen tai muun EU:n jäsenvaltion taikka Islannin tai Norjan kansalainen ja kotikuntasi on Rovaniemi 23. huhtikuuta 2021; tai

b) muun valtion kansalainen, jonka kotikunta on Rovaniemi 23. huhtikuuta 2021 ja jolla on ollut yhtäjaksoisesti kotikunta Suomessa kahden vuoden ajan 23. huhtikuuta mennessä; tai

c) EU:n tai Suomessa toimivan kansainvälisen järjestön palveluksessa ja jolla on asuinpaikka Rovaniemellä 23. huhtikuuta 2021 edellyttäen, että hänen tietonsa on tallennettu hänen pyynnöstään väestötietojärjestelmään ja että hän on kirjallisesti ilmoittanut Digi- ja väestötietovirastolle viimeistään 22. huhtikuuta 2021 haluavansa käyttää äänioikeuttaan kuntavaaleissa.

Äänioikeus kuntavaaleissa on sidottu asianomaisessa kunnassa asumiseen. Siten esimerkiksi pysyvästi ulkomailla asuvat suomalaiset (ulkosuomalaiset) eivät ole äänioikeutettuja kuntavaaleissa, vaikka ovatkin Suomen kansalaisia.

Kuntavaalien äänioikeutta et voi menettää muutoin kuin muuttamalla pysyvästi ulkomaille.

Voit äänestää vaalipäivänä, mikäli et ole äänestänyt ennakkoäänestyksen aikana 26. toukokuuta - 8. kesäkuuta 2021.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaRovaniemen kaupunki
Palvelusta vastaaRovaniemen kaupunki
Alue Rovaniemi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Rovaniemen kaupunki
Päivitetty: 9.3.2021