suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Pensionsskyddscentralen

Organisation

Alternativt namn PSC

Till Pensionsskyddscentralens kunder hör bland annat arbetstagare, arbetsgivare, företagare, arbetspensionsanstalter, myndigheter, beslutsfattare, forsknings- och utbildningsinstitutioner samt media.

Pensionsskyddscentralen tillhandahåller allmän rådgivning i arbetspensionsärenden och övervakar att arbetsgivarna och företagarna har tecknat arbetspensionsförsäkringen. Vid behov avgör den om lagen om pension för arbetstagare eller lagen om pension för företagare ska tillämpas i ett visst fall. Pensionsskyddscentralen är också ett internationellt förbindelseorgan. Pensionsskyddscentralen förmedlar alla i Finland bosatta personers ansökningar om utländsk pension till utlandet, då ansökningarna gäller pension från EU- och EES länderna, Schweiz eller de länder med vilka Finland har en bilateral överenskommelse om social trygghet. Dessutom avgör Pensionsskyddscentralen om den finländska sociala tryggheten ska tillämpas på personer som arbetar i ett EU/EES-land eller ett land med vilket Finland har en överenskommelse om social trygghet.

Till Pensionsskyddscentralens uppgifter hör också att administrera arbetspensionssystemets centralregister, forskning, statistikföring och ansvarsfördelningen mellan arbetspensionsbolag. Därtill producerar Pensionsskyddscentralen planerings-, utbildnings och informationstjänster och stöder beredningen av författningar.

Vilka tjänster kan jag få?


Bekanta dig med organisationens servicekanaler