suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Finlands Akademi

Organisation

Finlands Akademi finansierar högklassig vetenskaplig forskning, verkar som sakkunnig inom vetenskapen och forskningspolitiken samt stärker vetenskapens och forskningens ställning. Vi är en statlig myndighet som lyder under Undervisnings- och kulturministeriet.

Vi vill bidra till att stärka den finländska forskningens förnyelseförmåga och göra forskningen mångsidigare och mer internationell. Vår verksamhet omspänner samtliga vetenskapsgrenar.

Vi skapar förutsättningar för forskarutbildning och forskarkarriären, ökar det internationella forskningssamarbetet och arbetar för att forskningsresultaten ska kunna nyttiggöras. Vi vill betona forskningens genomslag och stödja banbrytande vetenskapliga satsningar genom att uppmuntra forskarna att bedriva innovativ och riskfylld och samtidigt vetenskapligt högklassig forskning.

Vi finansierar forskning med 437 miljoner euro år 2021. I akademifinansierade forskningsprojekt vid universitet och forskningsinstitut arbetar årligen ca 3000 personer (årsverken).

Vilka tjänster kan jag få?


Bekanta dig med organisationens servicekanaler