suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mistä apua?

Alkoholi, huumeet ja rahapelaaminen

Ongelman tunnistaminen

Hanki tietoa

Alun perin satunnaiseksi tarkoitetusta ajanvietteestä saattaa muodostua haitallinen, jatkuva tapa huomaamatta. Samalla voi hämärtyä ymmärrys siitä, mikä on kohtuullista. Ota ensin selvää, mitä ongelmalla tarkoitetaan.

Päivitetty: 18.1.2023

Milloin alkoholinkäytöstä on syytä huolestua?

Alkoholi liittyy moneen sosiaaliseen tilanteeseen, ja Suomessa on yleensä pidetty hyväksyttävänä runsastakin juomista. Siksi alkoholinkäyttö voi muuttua ongelmaksi, vaikka sitä ei huomaisi itse. Tyypillisesti ihminen havahtuukin liialliseen juomiseensa vasta kun muut huomauttavat siitä.

Runsas alkoholinkäyttö voi vaikuttaa terveyteen, työhön ja ihmissuhteisiin. Myös harrastukset saattavat kärsiä tai hiipua.

Puoliso, lapset tai työkaverit saattavat oireilla toisen ihmisen juomisen vuoksi. Alkoholia käyttävä ei välttämättä hahmota, että muutos läheisten käytöksessä johtuu hänen juomisestaan. Läheiset ihmiset voivat huomauttaa juomisesta suoraan tai vihjailla siitä. Lähipiirin reaktiot kannattaa ottaa huolenpitona ja merkkinä siitä, että juomatapoja voi olla syytä muuttaa.

Ihmisen voi olla vaikeaa myöntää itselleen ja toisille, että juomisesta on tullut ongelma. Jos sinusta tuntuu, ettei alkoholin käyttö pysy hallinnassa, hae apua.

Päivitetty: 18.1.2023

Milloin huumeiden käytöstä on syytä huolestua?

Huumeiden käyttö alkaa usein satunnaisena. Huumeita saatetaan käyttää esimerkiksi juhlimiseen tai rentoutumiseen.

Moni kokeilee huumeita samalla kun käyttää alkoholia. Ihminen saattaakin aloittaa huumausaineiden käytön huolettomasti. Silloin ei välttämättä ota huomioon, että huumeet aiheuttavat riippuvuutta ja muita haittoja.

Myös lääkkeiden käyttö saattaa muuttua ongelmalliseksi vähitellen ja vahingossa. Pikkuhiljaa käy niin, että ihminen ei hoida niillä enää vaivaansa vaan lääkitsee ahdistunutta mielialaansa. Lopulta hän ei pärjää ilman lääkettä.

Huumeiden käytöllä ja lääkkeiden väärinkäytöllä saatetaan haluta myös parantaa suoritusta tai saada oma olotila siedettävämmäksi.

Huumeiden käyttö tai lääkkeiden väärinkäyttö saattavat helpottaa oloa hetkellisesti, mutta lopulta ongelmat todennäköisesti vain pahenevat. Jos huumeiden tai lääkkeiden väärinkäyttö aiheuttaa vaikeuksia myös ihmissuhteisiisi ja läheisesi huomauttavat asiasta, ota heidän huolensa vakavasti.

Jos huomaat fyysisiä tai psyykkisiä haittoja, hae apua jo varhain.


Päivitetty: 18.1.2023

Milloin rahapelaamisesta on syytä huolestua?

Rahapelaaminen on Suomessa varsin yleistä. Se mielletään usein arkiseksi ja tavalliseksi koko kansan huviksi. Pelaamiseen voi olla monia syitä. Useilla pelaaminen pysyy hallinnassa, mutta joillekin se aiheuttaa haittoja. 

Kenelle tahansa voi käydä niin, että harmittomana alkanut viihdepelaaminen muuttuu ongelmalliseksi. Ongelmalle altistavia tekijöitä on tunnistettu useita. Jotkut turvautuvat rahapelaamiseen pakokeinona vaikeassa elämäntilanteessa, esimerkiksi avioeron tai työttömyyden kohdatessa. Myös mielenterveyden häiriöt, keskittymisvaikeudet, perimä tai runsas alkoholinkäyttö saattavat altistaa peliongelmalle. 

Kiinnitä pelaamiseesi huomiota, jos siihen kuluu mielestäsi liikaa aikaa tai rahaa tai jos huomaat muita kielteisiä vaikutuksia. Joskus käy myös niin, että läheinen huolestuu pelaamisesta ennen kuin ihminen itse kiinnittää huomiota asiaan. Jos sinusta tuntuu, että rahapelaaminen ei pysy hallinnassa, hae apua. 

Päivitetty: 18.1.2023

Mitä alkoholin ongelmakäyttö tarkoittaa?

Suomessa on satojatuhansia ihmisiä, joiden alkoholinkäyttöä voidaan pitää ongelmallisena.

Näillä henkilöillä juominen on joko

  • alkoholin riskikäyttöä 
  • alkoholin haitallista käyttöä tai 
  • alkoholiriippuvuutta. 

Kaikki alkoholia runsaasti käyttävät eivät siis ole alkoholiriippuvaisia eli alkoholisteja.

Päivitetty: 3.1.2024

Mitä huumeiden ja lääkkeiden ongelmakäyttö tarkoittaa?

Huumeilla eli huumausaineilla tarkoitetaan päihteitä, jotka laki määrittelee laittomiksi aineiksi.

Huumeiden viihdekäyttö tarkoittaa satunnaista huumeiden käyttöä vapaa-ajalla esimerkiksi juhlimisen ohessa tai rentoutumiskeinona. Viihdekäyttäjä kokee käytön seuraukset itse pääosin myönteisiksi. Myös viihdekäytöllä on kuitenkin haittoja, ja siitä voi seurata psyykkinen tai fyysinen riippuvuus.

Huumeriippuvuus tarkoittaa jatkuvaa ja toistuvaa, pakonomaista huumeiden tai lääkkeiden käyttöä. Huumeista riippuvaisen fyysinen terveys ja mielenterveys heikkenevät, eikä hän kykene säätelemään aineen käyttöä. Samalla elimistö tottuu aineeseen yhä paremmin. Käytön lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita.

Lisätietoa:

Päivitetty: 18.1.2023

Mitä rahapeliongelma tarkoittaa?

Rahapelaamisella tarkoitetaan pelaamista, jossa pelin voitto tai tappio on rahaa. Rahapelejä ovat esimerkiksi raha-automaattipelit, verkossa pelattavat rahapelit, arvat, arvontapelit, vedonlyönti ja kasinopelit. Rahapeleissä harva voittaa, mutta useat häviävät.

Suurin osa suomalaisista on pelannut viimeisen vuoden aikana jotakin rahapeliä. Väkilukuun suhteutettuna Suomessa pelataan paljon rahapelejä. Myös pelaamiseen liittyviä ongelmia on runsaasti. 

Riskitason pelaaminen tarkoittaa runsasta pelaamista. Riski ongelman kehittymiseen on olemassa, jos omat pelirajat ylittyvät usein tai jos pelaaminen hankaloittaa elämää tavalla tai toisella. 

Ongelmapelaaminen on pelaamista, jossa pelaaja käyttää liikaa rahaa tai aikaa pelaamiseen. Ongelmapelaaminen aiheuttaa haittoja ja vaikuttaa kielteisesti pelaajaan tai hänen läheisiinsä.

Rahapeliriippuvuus tarkoittaa sitä, että ihminen ei pysty hallitsemaan pelaamistaan ja laiminlyö sen vuoksi perustarpeitaan ja velvollisuuksiaan. Rahapeliriippuvuudelle on olemassa diagnoosi.

Rahapeliongelmalla tarkoitetaan yleensä ongelmapelaamista tai rahapeliriippuvuutta. Rahapeliongelma ei välttämättä näy ulospäin. Se saattaa piillä taustalla pitkiä aikoja. Ongelmaan liittyy salailua ja häpeää, minkä vuoksi avun hakeminen voi tuntua vaikealta.

Ongelmallinen rahapelaaminen ei ole ainoastaan pelaavan henkilön ongelma. Rahapeliongelma koskettaa Suomessa arviolta lähes 800 000:aa pelaajan läheistä.  


Päivitetty: 27.12.2023

Millaisia haittoja alkoholinkäyttö aiheuttaa?

Alkoholin ongelmakäyttö haittaa sekä fyysistä terveyttä, mielenterveyttä että sosiaalista elämää. Se voi vaikeuttaa myös työntekoa ja johtaa talousvaikeuksiin. 

Alkoholi aiheuttaa erilaisia haittoja eri ihmisryhmille.

Alkoholinkäytön haitat eri väestöryhmissä - Ehyt.fiAvautuu uuteen ikkunaan.

Alkoholinkäytön haitat - Thl.fiAvautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 3.1.2024

Millaisia haittoja huumeiden käyttö aiheuttaa?

Huumeiden käytön haitat näkyvät käyttäjän fyysisessä terveydessä, mielenterveydessä ja ihmissuhteissa.

Eri huumeiden terveysriskit ovat erilaiset. Aineet vaikuttavat elimistöön ja mieleen eri tavoin, joten niiden vaikutuksetkin ovat erilaiset, samoin pitkän aikavälin haitat. Toisaalta sama huume voi vaikuttaa eri ihmisiin eri tavoin. Myös kannabis aiheuttaa terveyshaittoja.

Kannabiksen käytön riskeistä voit lukea lisää Päihdelinkistä. Avautuu uuteen ikkunaan. 

Aineiden puhtaus ja vahvuus vaihtelevat. Koska huumeet ovat laittomia, niiden sisältöä ei valvota. Pahimmillaan ne sisältävät vaarallisia ainesosia.

Huumeiden käyttö vaikuttaa ihmissuhteisiin: perhe- ja ystävyyssuhteet voivat rikkoutua. Poissaolot töistä saattavat lisääntyä. 

Huumeiden käyttö lisää riskiä joutua tapaturmien tai väkivallan uhriksi. Jotkin huumeet voivat myös lisätä väkivaltaista ja arvaamatonta käytöstä.

Päihdelinkissä kerrotaan lisää päihteistä ja aggressiivisuudesta.Avautuu uuteen ikkunaan.

Huumeiden jatkuva käyttö voi muuttaa aivojen toimintaa, jolloin lopettaminen on vaikeaa. Satunnainen viihdekäyttökin voi muuttua haitalliseksi, jos elämäntilanne on ikävä tai mieli kuormittunut. Silloin viihdekäyttäjä saattaa alkaa lääkitä pahaa oloaan käyttämällä tuttuja huumeita yhä useammin. Riippuvuuden riski kasvaa merkittävästi.

Päihdelinkistä saat lisätietoa päihteidenkäytön yhteydestä mielenterveyteen.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 26.1.2023

Millaisia haittoja rahapelaaminen voi aiheuttaa?

Usein näkyvin rahapelaamisesta seuraava haitta on vaikutus raha-asioihin. Jos rahat kuluvat pääosin pelaamiseen, ei rahaa jää perustarpeiden hankkimiseen. Jos rahapelaamista rahoitetaan lisäksi lainarahalla, velkoja kertyy helposti.

Liiallinen rahapelaaminen voi aiheuttaa ongelmia perhe- ja ystävyyssuhteisiin. Pelien parissa tulee vietettyä paljon aikaa, ja kiinnostus vapaa-ajan harrastuksiin tai ystävien näkemiseen saattaa loppua. Pelaaminen ja rahankäyttö saattavat aiheuttaa riitoja ihmissuhteissa. Toisaalta myös pelaamisen piilottelu voi horjuttaa luottamusta ja aiheuttaa ahdistusta. Usein myös pelaavan henkilön läheiset kärsivät ja tarvitsevat tukea.

Myös terveyteen tai mielenterveyteen liittyviä ongelma voi ilmaantua. Rahapeliongelmaan voi liittyä levottomuutta, masennusta, ahdistuneisuutta, itsetuhoisuutta ja minäkuvan vääristymistä. Rahapelaaminen voi aiheuttaa myös univaikeuksia, keskittymisvaikeuksia tai stressioireita, kuten päänsärkyä tai vatsakipua.

Jos rahapelaamiseen kuluu paljon aikaa ja vuorokausirytmi häiriytyy, vaikuttaa se myös arjessa jaksamiseen. Tämä voi näkyä perustarpeiden tai velvollisuuksien laiminlyöntinä.

Rahapeliongelma saattaa johtaa myös päihteiden käytön lisääntymiseen.

Päivitetty: 3.1.2024

Kertomuksia alkoholiongelmasta

Ihmisten kertomukset omasta alkoholiongelmastaan kuvaavat kokemusten kautta, mikä voi saada ihmisen juomaan ja miten ongelmasta voi toipua. Et ole yksin kysymystesi kanssa.

Voit myös kirjoittaa itsellesi omasta tilanteestasi. Joillekin kirjoittaminen voi olla terapeuttinen tapa tarkastella omaa elämää ja ongelmaan johtaneita syitä.

Lue muiden kokemuksista tai kirjoita itse:

Myös mediassa kerrotaan usein ihmisten alkoholiongelmista ja niistä toipumisesta. Muista, että mediassa saatetaan maalata toipumisesta suoraviivainen ja ruusuinen kuva. Juttuun on usein rajattu jokin tietty näkökulma.

Ota huomioon, että eri ihmisille toipuminen tarkoittaa eri asiaa sen mukaan, minkälaisia tavoitteita tai elämänkatsomuksia heillä on.

Päivitetty: 26.1.2023

Kertomuksia huumeiden tai lääkkeiden ongelmakäytöstä

Ihmisten tarinat omista kokemuksistaan valaisevat sitä, mikä saa ihmisen käyttämään huumeita tai väärinkäyttämään lääkkeitä ja miten ongelmasta voi toipua. Et ole yksin kysymystesi kanssa.

Voit myös kirjoittaa itsellesi omasta tilanteestasi. Joillekin kirjoittaminen voi olla terapeuttinen tapa tarkastella omaa elämää ja ongelmaan johtaneita syitä.

Lue muiden kokemuksista tai kirjoita itse:

Myös mediassa kerrotaan toisinaan esimerkiksi julkkisten huumeongelmista ja niistä toipumisesta. Juttuihin on usein rajattu yksi näkökulma, mikä voi antaa toipumisesta liian suoraviivaisen käsityksen. 

Ota huomioon, että eri ihmisille toipuminen tarkoittaa eri asiaa sen mukaan, minkälaisia tavoitteita tai elämänkatsomuksia heillä on.

Päivitetty: 26.1.2023

Kertomuksia rahapeliongelmasta

Peliongelman kokeneet ihmiset kertovat tarinoissaan, millaisia haasteita he ovat kohdanneet ja millaisista asioista he ovat löytäneet voimia. Tarinoissa kerrotaan myös läheisten kokemuksista. Et ole yksin kysymystesi kanssa.

Voit myös kirjoittaa itsellesi omasta tilanteestasi. Joillekin kirjoittaminen voi olla terapeuttinen tapa tarkastella omaa elämää ja ongelmaan johtaneita syitä.

Lue muiden kokemuksia tai kirjoita itse:

Päivitetty: 26.1.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista