suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mistä apua?

Alkoholi, huumeet ja rahapelaaminen

Ihmissuhteet

Tukea läheisten hyvinvointiin

Perheenjäsenten väliset suhteet ja muut läheiset ihmissuhteet vaativat huolenpitoa. Jos parisuhteesi tai muut tärkeät ihmissuhteet ovat vaikeassa tilanteessa, hae apua. Myös läheisillesi on tarjolla tukea.

Päivitetty: 25.1.2023

Päihteiden käytön vaikutukset läheisiin

Päihteiden ongelmakäyttö voi vaikuttaa läheisten elämään tai muihin ihmissuhteisiin työpaikalla ja harrastuksissa. Vaikka läheiset ihmiset eivät olisi asiasta koskaan maininneet, he ovat todennäköisesti huomanneet ongelman. Jotkut ihmissuhteet ovat voineet rikkoutua kokonaan.

Monet päihteiden ongelmakäytön selättäneet kertovat, että ongelmasta toipuvan täytyy olla avoin ja nöyrä läheisilleen, jotta luottamus voi palautua ihmissuhteisiin. Joihinkin kuntoutusmuotoihin ja -suuntauksiin kuuluukin ihmissuhteiden tarkastelu ja omien laiminlyöntien ja rikkomusten myöntäminen myös läheisille.

Läheiset voivat kuormittua ja uupua elettyään päihteitä ongelmallisesti käyttävän läheisyydessä. He voivat haluta piilotella ongelmaa ja tuntevat häpeää ja syyllisyyttä, vaikka syytä siihen ei olekaan. Perheenjäsenet saattavat tarvita tukea ymmärtääkseen, etteivät toisen ongelmat ole heidän vikansa.

Lue lisää:

Päivitetty: 25.1.2023

Rahapelaamisen vaikutukset läheisiin

Runsaskaan rahapelaaminen ei välttämättä näy ulospäin. Läheisten voi olla vaikea tunnistaa liiallista pelaamista, etenkin jos olet salaillut sitä. Läheiset saattavat kuitenkin huomata, että jotain on pielessä.

Läheinen voi ja saa hakea itselleen apua, vaikka et olisikaan vielä myöntänyt hänelle pelaamistasi.

Peliongelman paljastuminen on läheiselle usein järkytys ja voi aiheuttaa hänelle kriisin. Läheinen voi tuntea itsensä petetyksi ja nöyryytetyksi, etenkin jos rahapelaaminen on tullut hänelle täysin yllätyksenä. Läheinen voi kokea monenlaisia tunteita, kuten suuttumusta, huolta, häpeää tai lamaannusta. Hän saattaa myös syyttää itseään tilanteesta turhaan.

Läheisen on tärkeää turvata oma taloutensa, etenkin jos asutte samassa taloudessa. Läheisen on hyvä ymmärtää, että hän ei ole vastuussa peliongelman hoitamisesta. Usein läheinen haluaa auttaa peliongelmasta eroon pääsemisessä, mutta tärkeintä on, että hän huolehtii omasta hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan. On tärkeää, että läheinen ei ala hoitaa asioita toisen puolesta tai anna käyttää itseään taloudellisesti hyväksi. Läheisen ei esimerkiksi kannata maksaa rahapelivelkoja, koska pahimmillaan tämä voi saada pelaamisen jatkumaan.

Joskus ongelmallisesti pelaava voi varastaa toisen ihmisen rahoja tai hankkia luottoa tämän pankkitunnusten avulla. Väärinkäytön tullessa ilmi pankit ja oikeuslaitos selvittävät, onko petoksen kohteeksi joutunut säilyttänyt tunnuksiaan huolellisesti. Monelle voi tulla yllätyksenä, että huolellinen säilyttäminen tarkoittaa sitä, että tunnuksia ei jätetä edes omien perheenjäsenten nähtäville.

Päivitetty: 15.12.2023

Läheisen päihteiden käytön vaikutukset lapsiin

Lapset havaitsevat ja aistivat enemmän kuin aikuiset tulevat ajatelleeksi. Päihteiden käytölle altistuvat lapset tuntevat usein turvattomuutta, vaikka fyysistä uhkaa ei olisikaan.

Toisinaan vanhemmat lapset alkavat ottaa vastuuta aikuisen puolesta. Lapsi tai nuori saattaa näyttää ulospäin reippaalta mutta olla silti tilanteesta kuormittunut.

Vaikka vanhemman päihteiden ongelmakäyttö olisi jo loppunut, lapsi tai nuori saattaa tarvita tukea asian käsittelemiseen.

Lue lisää:

Päivitetty: 25.1.2023

Vanhemman rahapelaamisen vaikutukset lapsiin

Vanhemman rahapeliongelma vaikuttaa lapsen elämään eri tavoin. Lapsi voi aistia, jos vanhempaa vaivaa jokin tai jos tämä alkaa käyttäytyä poissaolevasti. Lapsen on vaikea ymmärtää, miksi vanhemman käyttäytyminen muuttuu. Myös vanhempien väliset riidat voivat tuntua lapsesta ahdistavalta.

Toisinaan vanhemmat lapset alkavat ottaa vastuuta aikuisen puolesta. Lapsi tai nuori saattaa näyttää ulospäin reippaalta mutta olla silti tilanteesta kuormittunut.

Rahapeliongelma vaikuttaa lapsiin yleensä myös taloudellisesti. Jos perheen rahat eivät riitä ruokaan tai asumiseen pelaamisen vuoksi, on tilanne vakava. Apua voi hakea hyvinvointialueen sosiaalipalveluista.

Päivitetty: 25.1.2023

Apua ja tukea päihdeongelmaisen läheisille

Päivitetty: 25.1.2023

Apua ja tukea rahapelaajan läheisille

Ongelmallisesti pelaavan läheinen hyötyy todennäköisesti tuesta, vaikka kynnys hakea apua voi aluksi tuntua korkealta. Keskustelu luotettavan ystävän, vertaistuen tai ammattilaisen kanssa yleensä auttaa.

Hyvinvointialueiden mielenterveys-, päihde- ja riippuvuuspalvelut sekä A-klinikkojen palvelut on tarkoitettu myös läheisille.

Jos läheinen on maksanut pelaajan velkoja tai joutunut maksuvaikeuksiin, hän voi saada tukea talousasioista selviytymiseen ja talouden suunnitteluun. Lue lisää kohdasta Apua talous- tai velkaongelmiin.

Päivitetty: 25.1.2023

Apua perhe- ja parisuhdeongelmiin

Ihmiset reagoivat läheistensä ongelmiin hyvin yksilöllisesti. Voi olla, että perheessä tai parisuhteessa on riidelty päihteidenkäytöstä tai rahapelaamisesta jo pidempään. Apua on tarjolla, jos koet perheesi tarvitsevan sitä. 

Jos perheessäsi on pieniä lapsia, voit hakea apua hyvinvointialueesi perhetyöstä tai kasvatus- ja perheneuvonnasta. Perheen sisäisiin ongelmiin saa apua esimerkiksi perheterapiasta. 

Saat lisätietoja perheterapiasta Päihdelinkin artikkelista.Avautuu uuteen ikkunaan.

Hyvinvointialueet ja seurakunnat tarjoavat perheneuvontaa pariskunnille ja lapsiperheille, joissa on ristiriitoja tai muuten tarvetta keskustelulle. 

Evankelis-luterilaisen kirkon perheneuvonta.Avautuu uuteen ikkunaan.

Pariskunnille ja lapsiperheille on tarjolla tukea ja keskusteluapua myös ryhmissä ja puhelimitse:

Parisuhteen kipukohtien ja esimerkiksi päihde- tai rahapeliongelman aiheuttamien ristiriitojen käsittelyyn on tarjolla pariterapiaa. Se on maksullista terapiaa, jota voi ostaa pariterapeutilta. Löydät pariterapiaan erikoistuneiden terapeuttien tietoja internetistä.

Parisuhteen ongelmien käsittelystä voit lukea esimerkiksi TerveyskirjastostaAvautuu uuteen ikkunaan.

Joskus parisuhteen ristiriidat ovat niin vakavia, ettei pariskunnalla tai suhteen toisella osapuolella ole enää voimia suhteessa jatkamiseen. 

Jos parisuhteesi päätyy eroon tai harkitset eroamista, tutustu Suomi.fin Ero puolisosta -oppaaseen.

Päivitetty: 26.1.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista