suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mistä apua?

Alkoholi, huumeet ja rahapelaaminen

Omatoiminen vähentäminen ja lopettaminen

Hae tukea ryhmistä tai verkosta

Itsenäisen lopettamisen avuksi on tarjolla esimerkiksi materiaaleja verkossa ja vertaistukea.

Päivitetty: 20.1.2023

Voinko päästä rahapelaamisesta eroon itse?

Rahapelaamisen vähentäminen tai lopettaminen on mahdollista.

Voit kokeilla vähentämisen tueksi esimerkiksi rahapelipäiväkirjan pitämistä ja talouden seurantaa. Päätä etukäteen, paljonko saat käyttää rahaa pelaamiseen, ja pitäydy päätöksessä.

Jos häviät suuren summan, älä yritä voittaa sitä takaisin. Ainoa, joka varmuudella jää rahapeleissä voitolle, on pelin järjestäjä.

Vinkkejä rahapelaamisen vähentämiseen ja lopettamiseen - PeluuriAvautuu uuteen ikkunaan. 

Voit asettaa itsellesi myös rajoituksia: esimerkiksi estää laitteiltasi pelisivustojen käytön, hankkia sisäänpääsykiellon pelipaikkaan tai tiukentaa pankkitilisi päivittäisiä nostorajoituksia.

Jos olet pelannut pitkään, lopettaminen voi vaatia monta yritystä. Älä lannistu, jos et onnistu heti, ja hae tarvittaessa apua.

Tietoa retkahduksesta ja sen torjunnasta löydät Peluurin verkkosivuilta.Avautuu uuteen ikkunaan. 

Päivitetty: 20.1.2023

Työkaluja rahapelaamisen vähentämiseen tai lopettamiseen

Verkossa on erilaisia työkaluja, joita voit käyttää pelaamisen seuraamiseen ja rajoittamiseen.

Pelaamiselle voi asettaa erilaisia teknisiä rajoituksia. Jos pelaat rahapelejä netissä, asenna esto-ohjelma laitteeseesi. Hyödynnä myös peliyhtiöiden omia työkaluja. Esimerkiksi Veikkauksen sivuilla voit asettaa rajan sille, paljonko voit siirtää pankkitililtäsi pelitilille. Voit myös estää pelaamisen kokonaan haluamaksesi ajaksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaiseman Avaimia rahapeliongelman hallintaan -oppaanAvautuu uuteen ikkunaan. avulla voit kartoittaa pelaamistasi ja laatia suunnitelman vähentämiseen tai lopettamiseen.

Päivitetty: 3.1.2024

Mitä on vertaistuki?

Vertaistuki tarkoittaa järjestettyä tukitoimintaa kahden kesken tai ryhmässä. Ideana on jakaa kokemuksia toisten saman kokeneiden ihmisten kanssa.

Vertaistuen osapuolet ovat tasaveroisia, samassa tilanteessa olevia ihmisiä, jotka kaikki sekä antavat tukea toisilleen että saavat sitä. Vertaistukiryhmät ovat luottamuksellisia. Monesti niistä muodostuu jäsenilleen tärkeä yhteisö.

Vertaistuki voi olla kasvokkaista tai sitä voi saada netin ryhmissä. Vertaistukiryhmiä järjestävät yhdistykset, tai ryhmän voi perustaa itse. Helpointa on mennä valmiiseen ryhmään.

Vertaistukiryhmään saattaa osallistua myös järjestöjen kouluttamia kokemusasiantuntijoita, jotka ovat itse olleet samassa tilanteessa.

Toipumisen tueksi sinulle saatetaan suositella myös tukihenkilöä tai kummia. Tukihenkilöt ovat pidemmälle toipuneita henkilöitä. Tyypillisesti tukihenkilö on kanssasi samaa sukupuolta.

Päivitetty: 31.1.2023

Vertaistukea rahapeliongelmaan

Rahapeliongelmasta kärsivälle on tarjolla vertaistukea. Järjestöt tarjoavat erilaisia vertaisryhmiä ja verkkokeskusteluita. Myös hyvinvointialueilla voi olla ohjattua vertaistukitoimintaa, mutta tilanne vaihtelee alueittain.

Nimettömät Pelurit sekä Sosped-säätiön Pelirajaton-toiminta järjestävät vertaisryhmiä valtakunnallisesti eri puolella Suomea.

Ryhmächatteja ja keskustelupalstoja:

Pelirajaton-palvelusta voit pyytää vertaispuhelua koulutetulta vertaisohjaajalta.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 15.12.2023

Mitä jos en onnistu lopettamaan pelaamista itse?

Hae ammattiapua, jos rahapelaaminen ei vähene tai lopu omin keinoin. Hae apua heti, kun koet tarvitsevasi sitä. Sinulla on oikeus apuun kaikissa tilanteissa.

Ota yhteyttä 

  • hyvinvointialueesi mielenterveys-, päihde- ja riippuvuuspalveluihin
  • tai työterveyshuoltoon. 

Ammattilainen selvittää kanssasi, millainen hoito voisi auttaa sinua parhaiten.

Päivitetty: 20.1.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista