suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Miten toimin

Edunvalvonta tai edunvalvontavaltuutus

Edunvalvontavaltuutuksen tekeminen

Mistä saan apua valtuutuksen tekemiseen?

Valtuutuksen tekemisessä kannattaa käyttää apuna asiantuntijaa, koska valtuutuksessa pitää huomioida monta eri asiaa. Jokaisen valtuutus on yksilöllinen. Tästä syystä valtuutuksen tekemistä varten ei ole olemassa yhtä valmista mallipohjaa, joka sopisi kaikille. 

Voit hakea apua valtuutuksen tekemiseen esimerkiksi oikeusaputoimistoistaAvautuu uuteen ikkunaan., asianajotoimistoista, lakiasiaintoimistosta tai pankin notaaripalveluista.

Päivitetty: 17.6.2022

Kuinka paljon valtuutuksen tekeminen maksaa?

Valtuutuksen tekeminen maksaa yleensä noin 100-600 euroa. Hinta riippuu siitä, mikä taho auttaa sinua valtuutuksen tekemisessä. 

Päivitetty: 17.6.2022

Miten valitsen valtuutetun?

Mieti, ketkä ovat sellaisia henkilöitä, joihin pystyt luottamaan. Valtuutusta varten on hyvä miettiä valmiiksi ainakin kolme henkilöä: edunvalvontavaltuutettu, toissijainen valtuutettu ja varavaltuutettu. Voit kuitenkin tehdä valtuutuksen, vaikka pystyisit nimeämään valtuutukseen vain yhden henkilön.

Juttele asiasta valitsemiesi henkilöiden kanssa. Tarvitset heiltä suullisen suostumuksen siihen, että he voivat tarvittaessa hoitaa tehtävää. Pyydä heiltä lupa myös siihen, että merkitset heidän henkilötietonsa valtuutukseen.

Päivitetty: 17.6.2022

Mitä valtakirjaan kannattaa kirjoittaa?

Valtuutuksen sisältö kirjoitetaan edunvalvontavaltakirjaan. Päätät itse valtuutuksesi sisällöstä. Koska tilanteet ovat yksilöllisiä, valtuutusta varten ei ole välttämättä olemassa juuri sinun tilanteeseesi ja tarpeisiisi vastaavaa valmista pohjaa. Yleensä valtuutuksessa otetaan kantaa esimerkiksi:

Päivitetty: 17.6.2022

Edunvalvontavaltuutus tarvitsee todistajia

Tarvitset valtuutukselle kaksi esteetöntä todistajaa. Esteettömyys tarkoittaa esimerkiksi sitä, että todistajat eivät voi olla lähisukulaisiasi. Molempien todistajien pitää olla samaan aikaan paikalla, kun allekirjoitatte valtuutuksen. 

Sinun ei tarvitse kertoa todistajille valtuutuksen sisältöä. Riittää, että he tietävät, mistä asiakirjasta on kyse. 

Saat tarkempia tietoja esteettömyydestä Digi- ja väestötietoviraston sivuilta. Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 17.6.2022