Usein kysyttyä valtuuksista
Tältä sivulta löydät vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin Suomi.fi-valtuuksista.
Suomi.fi-valtuuksiin ei ole olemassa erillisiä käyttäjätunnuksia. Palveluun tunnistaudutaan aina henkilökohtaisella tunnistusvälineellä eli omana itsenäsi. Sen jälkeen valitset, haluatko siirtyä henkilökohtaisiin valtuuksiisi vai asioida yrityksen, yhdistyksen tai muun yhteisön puolesta
Suomi.fi-valtuudet toimii parhaiten yleisimmin käytetyillä selaimilla ja selainten viimeisimmillä versioilla. Palvelua ei kannata käyttää Internet Explorer -selaimella, koska sen käyttöä ei enää suositella. Palvelua voi käyttää tietokoneiden lisäksi myös mobiililaitteilla, kuten puhelimella ja tableteilla.
Valtuuden päättymisestä ei tällä hetkellä tule ilmoitusta. Näet päättymässä olevat valtuudet Suomi.fi-valtuuksissa.
Ennen kuolemaa annetut valtuudet mitätöityvät automaattisesti, koska kuolinpesä hoitaa sen jälkeen kuolleen henkilön asioita.
Kun olet tunnistautunut Suomi.fi-valtuuksiin, on sinun ensin valittava asiointirooliksi Yrityksen valtuudet. Sen jälkeen näet listan yrityksistä, yhdistyksistä tai muista yhteisöistä, joiden valtuuksiin sinulla on oikeus siirtyä.
Jos et näe yrityksiäsi tai yhteisöjäsi, tarkista Yrityksen tai yhteisön puolesta asiointi -sivulta, että yrityksen tai yhteisön puolesta asioinnin edellytykset täyttyvät.
Jos sinulle on annettu elinkeinonharjoittajan Y-tunnus, näet sen sähköisissä asiointipalveluissa yrityksen puolesta asioinnissa, vaikka olisit lopettanut toiminnan. Tämä johtuu siitä, että elinkeinonharjoittajan Y-tunnus on pysyvästi henkilöön liitetty.
Yritysten, yhdistysten ja muiden yhteisöjen valtuuksia on neljä eri tyyppiä, joista kaksi liittyy yrityksen, yhdistyksen tai muun yhteisön omien asioiden hoitamiseen ja kaksi asiakkailta saatuihin valtuuksiin.
- Yrityksen, yhdistyksen tai muun yhteisön (valtuuttaja) omia asioita voi hoitaa asiointivaltuuden saanut henkilö tai toinen organisaatio (valtuutettu).
- Yrityksen, yhdistyksen tai muun yhteisön (valtuuttaja) asiointivaltuuksia voi antaa valtuutusoikeuden saanut henkilö. Jos tämän henkilön tarvitsee asioida valtuuttajan puolesta, tulee antaa myös itselleen asiointivaltuus.
- Asiakkaat (valtuuttaja) voivat antaa asiointivaltuuden yritykselle, yhdistykselle tai muulle yhteisölle (valtuutettu). Asiakkailta saaduilla asiointivaltuuksilla voivat asioida vain edustamisvaltuuden saaneet työntekijät.
- Henkilö, jolla on oikeus antaa valtuuksia organisaation puolesta voi myös antaa työntekijälle valtuuden, joka on tyyppiä edustajan valtuutusoikeus. Tämä työntekijä voi antaa asiakkaiden edustamisvaltuuksia toisille työntekijöille ja pyytää asiointivaltuuksia toisilta organisaatioilta tai henkilöiltä.
Yrityksen valtuudet on sidottu joko Y-tunnukseen tai ulkomaalaisen yrityksen ALV-tunnisteeseen (VAT ID) tai ulkomaisen yrityksen rekisteröintimaan yritystunnukseen. Jos yritystunnus ei muutu, valtuuksia ei tarvitse uusia. Valtuuksien voimassaolo tarkastetaan aina yritystunnuksella.
Jos yritys lopettaa toimintansa tai fuusioituu toisen yrityksen kanssa
- kaikki annetut valtuudet ovat voimassa loppupäivämäärään saakka, jos niitä ei erikseen mitätöidä
- saadut asiointivaltuudet ja annetut edustamisvaltuudet eivät ole enää voimassa, jos yrityksen Y-tunnus muuttuu.
Jos yrityksen Y-tunnus muuttuu, asiointivaltuudet tulee pyytää uudelleen ja antaa sen jälkeen työntekijöille uudet edustamisvaltuudet.
Työntekijällä voi olla valtuuksia, jotka liittyvät työnantajan saamiin valtuuksiin (edustamisvaltuus ja edustajan valtuutusoikeus). Jos työntekijä lähtee, tulee työnantajan mitätöidä työntekijälle annetut valtuudet. Jos työntekijä tarvitsee valtuuksia uudessa työssään, uusi työnantaja antaa tarvittavat uudet valtuudet.