Pyydä valtuus yrityksenä tai yhteisönä
Suomi.fi-valtuuksissa yrityksen, yhdstyksen tai muun yhteisön yksin edustamiseen oikeutettu tai edustajan valtuutusoikeuden saanut henkilö voi pyytää henkilöltä, yritykseltä, yhdistykseltä tai muulta yhteisöltä asiointivaltuuksia. Valtuuspyyntö muuttuu voimassa olevaksi valtuudeksi vasta, kun pyynnön vastaanottaja on hyväksynyt sen.
Lisätietoa yrityksen ja yhteisön puolesta asioinnista
Tältä sivulta löydät ohjeet asiointivaltuuden pyytämiseen Suomi.fi-valtuuksissa.
Kun haluat pyytää asiointivaltuuden Suomi.fi-valtuuksissa yrityksen, yhdistyksen tai muun yhteisön puolesta:
- Siirry Suomi.fi-valtuuksiin.
- Tunnistaudu henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, varmennekortilla tai Finnish Authenticator -sovelluksella. Ohjeet eri tunnistusvälineillä tunnistautumiseen
- Valitse asiointirooliksi Yrityksen valtuudet. Jos et käytä palvelua kahteen tuntiin, sinun on valittava asiointirooli uudestaan.
- Valitse yritys, yhdistys tai muu yhteisö, jonka puolesta haluat pyytää asiointivaltuuden.
- Valitse Pyydä valtuus.
Valtuuden pyytämisessä on neljä vaihetta.
Vaihe 1: Osapuolten valitseminen
Yritys, yhdistys tai muu yhteisö toimii valtuutettuna.
- Jos valtuutetulla on Y-tunnus, nimitiedot haetaan automaattisesti kaupparekisteristä, YTJ:stä tai yhdistysrekisteristä.
- Jos valtuutettu on ulkomainen tai ulkomailla toimiva yritys tai yhteisö, jolla ei ole Y-tunnusta, sen nimitiedot haetaan valtuusrekisteristä. Tiedot löytyvät vain, jos vähintään yhdelle henkilölle on annettu virkailijavaltuuttamispalvelun avulla valtuutusoikeus tai edustajan valtuutusoikeus. Siirry Hakemuksella valtuuttamiseen
Valtuuttaja on se, keneltä pyydät oikeutta asioida tämän puolesta.
- Kun pyydät valtuuden henkilöltä, tarvitset hänen sukunimensä, etu- tai kutsumanimensä ja henkilötunnuksensa tai ulkomaalaisen tunnisteensa (UID). Henkilön, jolle lähetät valtuuspyynnön, täytyy olla täysi-ikäinen ja täysivaltainen.
- Kun pyydät valtuuden yritykseltä tai yhteisöltä, tarvitset Suomeen rekisteröidyn yrityksen tai yhteisön Y-tunnuksen tai nimen.
Voit pyytää valtuuden yritykseltä tai yhteisöltä, jota ei ole rekisteröity Suomeen, jos yritykselle on aikaisemmin rekisteröity virkailijavaltuuttamispalvelun avulla vähintään yksi valtuus. Tarvitset valtuuden antamiseen sen EU-maiden ALV-tunnisteen (VAT ID) tai rekisteröintimaan kansallisen yritystunnuksen, jolla aikaisempi valtuus on rekisteröity.
Vaihe 2: Valtuusasioiden valitseminen
Tutustu valtuusasioihin ennen valtuuden pyytämistä.
Kun pyydät valtuutta, valitse Suomi.fi-valtuuksissa listalta haluamasi valtuusasia. Näet listalla käytettävissä olevat valtuusasiat sen mukaan, oletko pyytämässä valtuutta henkilöltä vai yritykseltä tai yhteisöltä.
Voit selata listaa tai hakea valtuusasioita asiakategorialla, nimellä tai nimen osalla. Tarkista valtuusasian kuvauksesta, mitä edustamasi yritys voi kullakin valtuudella tehdä valtuuttajan puolesta.
Voit valita kerralla useita valtuusasioita. Sinun on valittava vähintään yksi valtuusasia ennen kuin voit siirtyä eteenpäin.
Jos valitsemassasi valtuusasiassa on käytössä valtuuden tarkenne, voit tarvittaessa ennen eteenpäin siirtymistä rajata tai kohdentaa valtuuden koskemaan vain tiettyjä kohteita.
Lisätietoa valtuusasioiden valitsemisesta Katso-tunnistamisesta Suomi.fi-valtuuksiin siirtyville löydät Katso-tunnistamisen etusivulta.
Vaihe 3: Voimassaoloajan määritteleminen
Valtuudelle on aina määriteltävä alku- ja loppupäivämäärä.
Voit antaa pyydettävän valtuuden voimassaoloajan joko päivämäärinä tai valita sen voimassaoloajaksi 1, 5, 15, 20 tai 25 vuotta. Pyydettävä valtuus voi olla voimassa vähintään vuorokauden ja enintään 25 vuotta.
Jos valtuuttaja on henkilö ja hänen tunnisteensa on ulkomaalaisen tunniste, valtuuden voimassaoloaika on enintään 3 vuotta.
Vaihe 4: Valtuuspyynnön lähettäminen
Tarkista, että valtuuspyynnön tiedot ovat oikein:
- Valtuuttaja on henkilö, yritys tai yhteisö, jonka puolesta yrityksesi tai yhteisösi voi asioida.
- Valtuutettu on yritys tai yhteisö, jonka puolesta pyydät valtuutta.
- Valitsemasi valtuusasiat ja valtuuden voimassaoloaika ovat oikein.
Jos haluat muuttaa tietoja ennen valtuuspyynnön lähettämistä, voit palata vaiheissa taaksepäin.
Kun lähetät valtuuspyynnön, se siirtyy Suomi.fi-valtuuksissa vastaanottajalle vahvistettavaksi.
- Jos valtuuspyynnön vastaanottaja on ottanut Suomi.fi-viestit käyttöön, saa hän tiedon uudesta valtuuspyynnöstä Suomi.fi-viesteihin.
- Jos valtuuspyynnön vastaanottaja ei ole ottanut Suomi.fi-viestejä käyttöön, tulee sinun itse ilmoittaa valtuuspyynnöstä vastaanottajalle.
Valtuuden tarkenteella voit rajata tai kohdentaa valtuuden koskemaan esimerkiksi vain yksittäistä kiinteistöä, asiakasyritystä tai sen osastoa. Kukin Suomi.fi-valtuuksia hyödyntävä organisaatio määrittelee itse, onko tarkenne käytössä heidän palveluissaan.
Käytä tarkennetta vain, kun olet sopinut sen käytöstä valtuuttajan kanssa ja saanut tarkemman ohjeistuksen siitä asiointipalvelusta, jossa valtuutta on tarkoitus käyttää. Tarkenteen käyttö ei ole pakollista, joten voit antaa valtuuden myös ilman tarkennetta.
Voit halutessasi pyytää kerralla useita asiointivaltuuksia. Valtuuksien tiedot voi kirjoittaa suoraan Suomi.fi-valtuuksiin tai tuoda ne CSV-tiedostosta.
Toimi näin, kun tuot valtuuksien tiedot CSV-tiedostosta:
- Valitse Pyydä valtuus.
- Valitse Tuo pyydettävät valtuudet CSV-tiedostosta.
- Lisää tiedosto.
- Tarkista valtuuksien tiedot etenemällä vaiheittain valtuuden pyytämisessä.
- Tarvittaessa täydennä, muokkaa tai poista tietoja.
- Vahvista valtuuspyynnöt.
Lisätietoa: Suomi.fi-valtuudet: ohje CSV-tiedoston tuontiin ja vientiin (PDF)
Vastaanottaja näkee valtuuspyynnön Suomi.fi-valtuuksissa Vastaanotetut pyynnöt -sivulla, kun asiointirooliksi on valittu Henkilökohtaiset valtuudet tai Yrityksen valtuudet.
Jotta pyydetty valtuus on voimassa, vastaanottajan tulee hyväksyä valtuuspyyntö eli vahvistaa valtuus. Valtuuspyynnön voi hyväksyä valtuuttaja itse tai kuka tahansa, joka voi valtuuttaa yrityksen tai yhteisön puolesta. Valtuuspyynnön voi myös hylätä.
Vahvistaminen tarkoittaa, että valtuus on voimassa alkupäivämäärästä lähtien. Voimassaoloaikaa voi muokata ennen vahvistamista.
Hylkääminen tarkoittaa, että valtuus ei koskaan tule voimaan ja se mitätöidään Suomi.fi-valtuuksista. Valtuuspyynnön lähettäjä ei saa ilmoitusta valtuuspyynnön hylkäämisestä.
Vahvistetut valtuudet näkyvät valtuuttajalla Annetut valtuudet -sivulla ja valtuutetulla Saadut valtuudet -sivulla.
Näet yrityksen tai yhteisön puolesta lähetetyt valtuuspyynnöt Lähetetyt pyynnöt -sivulla, kun
- asioit Suomi.fi-valtuuksissa yrityksen tai yhteisön puolesta
- sinulla oikeus edustaa yritystä tai yhdistystä yksin tai sinulle on annettu edustajan valtuutusoikeus.
Kun valitset valtuuttajan, listan kaikista tälle valtuuttajalle lähetetyistä pyynnöistä. Valitsemalla valtuuspyynnön, näet yksittäisen valtuuden tiedot.
Jos valtuuspyyntöjä on paljon, voit
- hakea tietyltä henkilöltä, yritykseltä tai yhteisöltä pyydettyjä valtuuksia nimellä tai tunnisteella
- hakea tietyillä valtuusasioilla tai tietyllä tarkenteella pyydettyjä valtuuksia
- rajata listaa valtuuksien voimassaoloajan perusteella
- ladata kaikki pyynnöt CSV-tiedostona ja tarkastella niitä taulukkomuodossa.
Voit mitätöidä valtuuspyynnön, jos vastaanottaja ei ole vielä hyväksynyt sitä. Jos vastaanottaja on ennättänyt vahvistaa valtuuden, voit mitätöidä valtuuden.
Valtuuspyynnön voi mitätöidä kuka tahansa yrityksen hallituksen jäsenistä tai henkilö, joka voi valtuuttaa yksin Suomi.fi-valtuuksissa. Valtuuspyynnön voi mitätöidä myös edustajan valtuutusoikeuden saanut henkilö niissä asioissa, joihin hänelle on annettu edustajan valtuutusoikeus.
Näin mitätöit valtuuspyynnön:
- Valitse yksi tai useampi valtuuttaja Lähetetyt pyynnöt -sivulla. Jos valitset yhden, näet listan kaikista tämän valtuuttajan antamista valtuuksista. Jos valitset useampia, näet kaikkien valittujen valtuuttajien kaikki valtuudet.
- Valitse listalta yksi tai useampia valtuuspyyntöjä mitätöitäväksi.
- Mitätöi valitsemasi valtuuspyynnöt.
Vastaanottaja ei saa automaattisesti tietoa valtuuspyynnön mitätöinnistä.
Näet kaikki yrityksen tai yhteisön saamat valtuudet Saadut valtuudet -sivulla. kun olet valinnut asiointirooliksi Yrityksen valtuudet ja sinulla on rekisteritietoihin perustuva oikeus antaa valtuuksia yksin Suomi.fi-valtuuksissa.
Lisäksi
- kaupparekisteriin merkityt yrityksen hallituksen jäsenet näkevät kaikki yrityksen saamat valtuudet
- edustajan valtuutusoikeuden saanut henkilö voi tarkastella yrityksen, yhdistyksen tai muun yhteisön saamia asiointivaltuuksia niissä valtuusasioissa, joihin hänelle on annettu edustajan valtuutusoikeus.
Valitsemalla yksittäisen valtuuden, näet sen tiedot.
Jos saatuja valtuuksia on paljon, voit
- hakea tietyltä henkilöltä, yritykseltä tai yhteisöltä saadut valtuudet nimellä tai tunnisteella
- hakea tiettyihin valtuusasioihin tai tietyllä tarkenteella saatuja valtuuksia
- rajata listaa valtuuksien voimassaoloajan perusteella
- ladata kaikki annetut valtuudet CSV-tiedostona ja tarkastella niitä taulukkomuodossa.
Suomi.fi-valtuuksissa saadut valtuudet ovat voimassa valtuuden antamisen yhteydessä määritellyn ajan.
Saadun valtuuden voi mitätöidä kesken voimassaoloajan kuka tahansa valtuuden saaneen yrityksen hallituksen jäsenistä tai henkilö, joka voi Suomi.fi-valtuuksissa edustaa valtuuden saanutta yritystä tai yhdistystä yksin. Valtuuden voi mitätöidä myös edustajan valtuutusoikeuden saanut henkilö.
Näin mitätöit valtuuden:
- Valitse yksi tai useampi valtuuttaja Saadut valtuudet -sivulla. Jos valitset yhden, näet listan kaikista tämän valtuuttajan antamista valtuuksista. Jos valitset useampia, näet kaikkien valittujen valtuuttajien kaikki valtuudet.
- Valitse listalta yksi tai useampia valtuuksia mitätöitäväksi.
- Mitätöi valitsemasi valtuudet.
Valtuutettu ei saa automaattisesti tietoa valtuuden mitätöimisestä.
Näet mitätöidyt valtuudet Päättyneet valtuudet -sivulla, kun olet valinnut asiointirooliksi Yrityksen valtuudet.