Oman talouden hallinta - oppimateriaali
Löydät tehtäviä aiheista: Oman talouden kriisitilanteisiin, verotukseen sekä pankki- ja vakuutusasiat.
- Tehtävän kuvaus: Tehtävä sopii tehtäväksi 3-4 oppilaan ryhmissä. Kuin ryhmä tarvitsee työvälineeksi A3-kokoisen paperiarkin. Tehtävä on ajateltu erityisesti maksuhäiriöt -teeman yhteyteen mutta näkökulmaksi voi ottaa myös hyvinvointivaltion tukiverkon.
- OPS sisältö- ja tavoitealueet: Arkielämän ja oman elämän hallinta, hyvinvoinnin edistäminen (S1), omien taloudellisten valintojen merkitysten ja seurausten pohtiminen (T2), vastuullinen kuluttaminen (T8) Yhteiskunnassa tarvittavien tietojen ja taitojen omaksuminen sekä yhteiskunnallinen ymmärrys
- Aika-arvio tehtävän tekemiseen: 1 oppitunti
Oman talouden kriisitilanteet
Tutustu Suomi.fin sivuun Oman talouden kriisitilanteet.
Työskentely ryhmissä:
1. Pohtikaa ja keskustelkaa ensin tilanteista, jotka voivat aiheuttaa oman talouden väliaikaisia haasteita. Mitkä ovat erilaisia syitä sille, että rahan kanssa voi tulla ongelmia? Pohtikaa yhdessä myös mahdollisimman laajasti, mihin kaikkeen yksilön elämässä talousvaikeudet vaikuttavat.
2. Piirtäkää paperille viisiaskelmaiset portaat. Hahmotelkaa portaiden alimmalle rappuselle nuori aikuinen, joka on päätynyt rahavaikeuksiin. Mikä hänen tarinansa ja tilanteensa on? Keksikää henkilölle mahdollisimman realistinen elämäntarina.
3. Kirjoittakaa jokaiselle rappuselle käytännöllinen ohje, joilla henkilönne pääsisi tilanteestaan kuiville.
4. Piirtäkää ylimmälle rapulle esimerkkihenkilönne siinä tilanteessa, kun hän on saanut taloushuolensa ratkaistua. Pohtikaa ja kirjatkaa ylös, millä tavoin hänen elämänsä on muuttunut nyt, kun rahaongelmat on ratkaistu!
5. Lopuksi jokainen ryhmä esittelee esimerkkihenkilönsä ja hänelle antamansa neuvot.
- Tehtävän kuvaus: Tehtävä sopii itsenäisesti tehtäväksi tunti- tai kotitehtäväksi.
- OPS sisältö- ja tavoitealueet: Arkielämän ja oman elämän hallinta (S1), Taloudellinen toiminta (S4), Yhteiskunnassa tarvittavien tietojen ja taitojen omaksuminen sekä soveltaminen.
- Aika-arvio tehtävän tekemiseen: 15 - 20 min.
Pankki- ja vakuutusasiat
Tutustu Suomi.fin sivuun Neuvoja pankki- ja vakuutusasioihin.
Anna perusteltuja ohjeita seuraaviin tilanteisiin:
1. Charlotta on lähdössä opiskelemaan Saksaan ja pohtii, miten hän hoitaisi raha-asiansa kohdemaassa. Voiko Charlotta saada saksalaista pankkitiliä ja maksukorttia?
2. Amir oli tallettanut 1000€ espanjalaiselle pankkitilille ollessaan kesän töissä Madridissa. Suomeen palattuaan hän sai kuulla espanjalaisen pankin menneen vararikkoon. Kuinka Amirin rahojen kävi?
3. Halla on muuttamassa ensimmäiseen omaan asuntoonsa ja on epävarma siitä, mitä vakuutuksia olisi nyt hankittava. Miten neuvoisit Hallaa asiassa?
4. Miskan vakuutusyhtiö kieltäytyi korvaamasta pöytäkonetta, joka oli vahingoittunut ukonilman aiheuttaman virtapiikin vuoksi. Neuvottelut vakuutusyhtiön kanssa eivät ole tuottaneet tulosta. Onko Miskan mitään mahdollisuutta saada apua tilanteen selvittämiseen ja mitä neuvonta tulisi maksamaan?
- Tehtävän kuvaus: Tehtävät sopivat tunti- tai kotitehtäväksi. Tehtävästä kaksi voidaan tehdä paperille “huoneentauluja” luokkaan, etenkin jos se tehdään pari- tai ryhmätehtävänä.. Tehtävään kolme tarvitaan paperia tai kartonkia ja sakset.
- OPS sisältö- ja tavoitealueet: Arkielämän ja oman elämän hallinta (S1), Taloudellinen toiminta (S4), Yhteiskunnassa tarvittavien tietojen ja taitojen omaksuminen sekä yhteiskunnallinen ymmärrys.
- Aika-arvio tehtävän tekemiseen: 1 oppitunti
Tutustu Suomi.fin Verotus-sivuun.
1. Ovatko seuraavat verotukseen liittyvät väittämät oikein vai väärin? Merkitse O / V ja korjaa väite oikeaan muotoon, mikäli se on väärin!
- a) Ennakonpidätysprosentti kertoo, kuinka paljon palkastasi otetaan veroa.
- b) Veroprosentti määritellään sen mukaan, mikä on ikäryhmäsi keskimääräinen palkka.
- c) Jos haluat muuttaa veroprosenttiasi, voit tehdä sen ainoastaan käymällä Verotoimistossa.
- d) Veroprosenttia kannattaa muuttaa etenkin silloin, jos epäilet, että vuoden tulosi tulevat olemaan suuremmat kuin verokortissa on arvioitu.
- e) Veroilmoitus lähetetään automaattisesti kaikille yli 16-vuotiaille.
- f) Jos saat lahjana samalta henkilöltä kahden vuoden sisällä lahjoja yli 10 000 euron arvosta, joudut maksamaan lahjoista veroa.
- g) Henkilö-, paketti- ja kuorma-autoista pitää maksaa ajoneuvoveroa.
2. Tutustu osioon Verotus ja julkinen talous, palvelutAvautuu uuteen ikkunaan..
Selaa listaa, jossa ohjataan verotusasioiden tiedonhakuun eri viranomaisten sivustoille. Kirjoita listan perusteella 4 ohjetta koskien erilaisia elämäntilanteita, joissa on huomioitava tai selvitettävä verotuksen toimittaminen!
Esimerkiksi näin: Jos saat arvokkaan lahjan tai rahalahjoituksen, selvitä koskeeko lahjavero tätä lahjaa ja miten sen maksaminen hoidetaan!
3. Käytä apuna Suomi.fi-verkkopalvelua ja omaa oppikirjaasi. Tee itsellesi verotusta koskevat sanastonharjoittelukortit! Leikkaa paperista tai kartongista muistipelikortin kokoisia neliöitä, kirjoita toiselle puolelle käsite ja toiselle puolelle selitys ja harjoittele sanastoa!
- arvonlisävero
- verokortti
- ennakonpidätysprosentti
- verovähennys
- veroilmoitus
- pääomatulo
- kiinteistövero
- ajoneuvovero
- OmaVero