Testamentin toimeenpano, viittomakielinen video
Muut viittomakieliset videot
- Näin hoidat vainajan pankki- ja vakuutusasioita, viittomakielinen videoPerunkirjoitus ja perintö
- Näin järjestät perunkirjoituksen, viittomakielinen videoPerunkirjoitus ja perintö
- Miten perintö jaetaan, viittomakielinen videoPerunkirjoitus ja perintö
- Varallisuuden ositus puolison kuoltua, viittomakielinen videoPerunkirjoitus ja perintö
- Perintöveron maksaminen, viittomakielinen videoPerunkirjoitus ja perintö
- Kuolinpesän hallinnointi, viittomakielinen videoPerunkirjoitus ja perintö
Tietosisältö
Jos vainajalta jäi rintaperillisiä, muu taho voi periä vainajan omaisuutta ainoastaan testamentin edunsaajana. Testamentti on oikeusasiakirja, jolla perittävä voi määrätä omaisuutensa siirrosta muille kuin laissa määritellyille perillisilleen.
Jos läheisesi ei eläessään maininnut asiasta, testamenttia on etsittävä hänen papereistaan. Testamentti voi olla myös pankin tallelokerossa tai vainajan käyttämän asianajotoimiston hallussa. Testamentissa on oltava kahden samaan aikaan paikalla olleen todistajan allekirjoitus.
Ellei vainajalla ollut perillisiä eikä tämä ollut tehnyt testamenttia, vainajan jäämistön käsittelystä vastaa Valtiokonttori.
Jos hyväksesi on tehty testamentti, olet velvollinen osallistumaan perinnönjakoon testamentin jättäjän määräämällä tavalla.
Olet kuolinpesän osakas, jos olet yleistestamentin saaja eli vainaja jätti sinulle jonkin suhteellisen osuuden omaisuudestaan. Tällöin sinun tulee osallistua perunkirjoitukseen tai lähettää sinne edustajasi.
Jos sen sijaan sait testamentissa jonkin määritellyn osan vainajan omaisuudesta, olet erityistestamentin saaja, etkä ole kuolinpesän osakas.
Kopio testamentista liitetään perukirjaan. Perinnönjaon yhteydessä kuolinpesän osakkaat ovat velvollisia toimimaan testamentin määräysten mukaan, jos testamentinsaaja niin vetoaa.
Jos vainajalla ei ollut perillisiä, mutta hän oli tehnyt testamentin, tulee testamentti antaa tiedoksi Valtiokonttorille.
Rintaperillisenä olet oikeutettu saamaan perintöä niin sanotun lakiosan verran, vaikka testamentti määräisi perinnön tai osan siitä siirrettäväksi muille kuin rintaperillisille. Lakiosa on suuruudeltaan puolet siitä, mitä perisit, jos testamenttia ei olisi.
Esitä lakiosavaatimus testamentinsaajalle kuuden kuukauden kuluessa testamentin tiedoksiannosta.
Perillisenä voit moittia testamenttia nostamalla testamentin saajaa vastaan kanteen käräjäoikeudessa kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun testamentti on annettu sinulle tiedoksi. Oikeus voi julistaa testamentin pätemättömäksi, jos käsittelyssä käy ilmi, että siihen on laissa säädetty peruste.
Testamentti voi olla pätemätön esimerkiksi, jos tekijä ei ole testamenttia tehdessään ollut riittävän hyvässä kunnossa ymmärtääkseen tekoaan tai jos häntä on painostettu tai taivuteltu asiassa.
Testamentti voi olla pätemätön myös siksi, että sitä tehtäessä on menetelty virheellisesti. Todistajana ei esimerkiksi saa olla testamentin tekijän lähisukulainen, puoliso eikä testamentin edunsaaja.