Perintöveron maksaminen, viittomakielinen video
Muut viittomakieliset videot
- Näin hoidat vainajan pankki- ja vakuutusasioita, viittomakielinen videoPerunkirjoitus ja perintö
- Näin järjestät perunkirjoituksen, viittomakielinen videoPerunkirjoitus ja perintö
- Miten perintö jaetaan, viittomakielinen videoPerunkirjoitus ja perintö
- Varallisuuden ositus puolison kuoltua, viittomakielinen videoPerunkirjoitus ja perintö
- Testamentin toimeenpano, viittomakielinen videoPerunkirjoitus ja perintö
- Kuolinpesän hallinnointi, viittomakielinen videoPerunkirjoitus ja perintö
Tietosisältö
Perintönä tai testamentin perusteella saadusta omaisuudesta tulee maksaa veroa. Verohallinto toimittaa perintöverotuksen perinnönjättäjän jäämistöstä laaditun perukirjan ja mahdollisesta perinnönjaosta laaditun jakokirjan perusteella.
Toimita kopio perukirjasta ja sen liitteistä verotoimistoon kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta. Voit lähettää perukirjan sähköisesti OmaVerossa. Perukirja on kuolinpesän veroilmoitus, ja sen perusteella Verohallinto määrää perintöverot.
Perintöveroluokkia on kaksi.
Kuulut ensimmäiseen eli kevyemmin verotettavaan perintöveroluokkaan, jos
- olet vainajan aviopuoliso, vanhempi, isovanhempi, isoisovanhempi, lapsi, lapsenlapsi tai lapsenlapsenlapsi
- olet vainajan avopuoliso ja olitte eläneet yhteistaloudessa tai teillä on tai on ollut yhteisessä huollossa oleva lapsi
- olet vainajan kihlakumppani, jolle annetaan perintökaaren mukainen avustus
- olet vainajan aviopuolison lapsi, lapsenlapsi tai lapsenlapsenlapsi.
Toiseen veroluokkaan kuuluvat perintöverotuksessa muut sukulaiset ja vieraat.
Kyllä, perintöverot tulee maksaa, vaikka perintöä ei olisi jaettu. Kuolinpesä on jaettava, jos yksikin kuolinpesän osakas sitä vaatii. Jos ette ole vielä tehneet perinnönjakoa, Verohallinto toimittaa perintöverotuksen perinnönjättäjän jäämistöstä laaditun perukirjan perusteella.
Jos katsot, että saamassasi perintöveropäätöksessä on virhe, voit tehdä oikaisuvaatimuksen perintöverotuspäätöksestä Verohallinnolle heti – olipa perinnönjako tehty tai ei.
Saat Verohallinnolta tiedon perintöverosi määrästä ja maksupäivästä postitse sen jälkeen, kun verottaja on perukirjan perusteella tehnyt verotuksesta päätöksen. Maksueriä on tavallisesti yksi tai kaksi. Ensimmäinen eräpäivä on noin kolmen kuukauden kuluttua päätöksestä, toinen kaksi kuukautta ensimmäisen maksuerän jälkeen.
Jos maksusi on myöhässä, Verohallinto lähettää enintään kolme maksukehotusta. Tämän jälkeen maksamaton perintövero siirtyy ulosottoon.
Perintöveron maksamiseksi saatat joutua myymään perimääsi omaisuutta. Tällaisessa tapauksessa voit hakea maksamiseen lykkäystä. Voit hakea lykkäystä myös, jos sinulla on maksuvaikeuksia esimerkiksi työttömyyden, sairauden tai elatusvelvollisuuden takia.