Ikääntyvän turvallinen koti, viittomakielinen video
Muut viittomakieliset videot
- Kotona asuminen ikääntyessä, viittomakielinen videoIkääntyvän asuminen
- Tukea kotipalvelujen maksuihin, viittomakielinen videoIkääntyvän asuminen
Tietosisältö
Ikääntyessäsi voit kokea, että arjessa selviytyminen omassa kodissa muuttuu hankalaksi eikä lähiympäristökään enää tunnu turvalliselta. Yleisimpiä kotitapaturmia ovat kaatumiset. Toimivaan asumiseen ja turvalliseen liikkumiseen on saatavissa tukea ja apuvälineitä. Kysy asiaa ikääntyneiden palveluneuvonnasta kotikunnastasi tai kunnan kotihoidon henkilöstöltä.
Poista kynnykset. Esimerkiksi makuuhuoneeseen vievän oven kynnys on yleensä turha. Jos tarvitset avuksesi rollaattoria, kynnykset kannattaa poistaa kaikista ovista ja tarkistaa, että kulmissa ja käytävissä on riittävästi tilaa. Oviaukkoja voidaan joutua leventämään. Liukkaat matot ja lattialla olevat johdot lisäävät kompastumisriskiä, joten ne kannattaa poistaa.
Kylpyamme kannattaa vaihtaa suihkutilaksi, johon pääsee kiipeämättä. Suihkutilan seiniin ja WC-istuimen viereen voi kiinnittää tukikahvat. WC-istuimeen voidaan asentaa koroke, joka helpottaa ylös nousemista. Koko istuin voidaan vaihtaa korkeampaan malliin. Näin istuutuminen ja ylösnousu helpottuvat. Keittiön sähkölieteen saa erilaisia lisälaitteita, kuten ajastimia ja virrankatkaisimia.
Saatavilla on monenlaisia apuvälineitä. Esimerkiksi pystykahvaista leikkuuveistä on helppo käyttää vähäisinkin käsivoimin. Hanoihin, lukkoihin ja säätimiin voi asentaa vipuvarsia. Tarttumapihdeillä voi nostaa pikkutavaroita lattialta tai kurkottaa niitä hyllyiltä.
Jos asut hissittömässä kerrostalossa, mieti, kannattaisiko sinun muuttaa jo siinä vaiheessa, kun liikkuminen ei vielä tuota suurta hankaluutta.
Ikääntyessä ihmisen näkökyky muuttuu niin, että hän tarvitsee kunnolliseen näkemiseen aiempaa enemmän valoa. Vanhemman rakennuskannan asuntojen perusvalaistus ei useinkaan riitä ikäihmiselle. Valaistuksen parantaminen yleis- ja kohdevalaisimilla lisää viihtyvyyttä ja parantaa turvallisuutta: hyvin valaistussa kodissa näet edessäsi ja lattialla olevat tavarat niin, ettet kompastu niihin. Muista valaistus myös ulko-oven eteen ja pihalle.
Yöaikaan turvallisuutta parantaa esim. wc:ssä käyntiä varten erillinen yövalaistus. Kaupoista on saatavilla esim. makuuhuoneen pistorasiaan asennettavia pieniä turvavaloja, jotka helpottavat yöllistä kulkemista, mutta eivät ole liian kirkkaita vaikeuttamaan unen takaisin saamista
Kunta voi myöntää avustusta iäkkään henkilön kodin muutostöihin, jos muutokset parantavat kodin turvallisuutta ja mahdollistavat kotona asumisen. Voit saada avustusta, jos olet yli 65-vuotias eivätkä omat tulosi ja varallisuutesi riitä remonttiin. Jos muutokset ovat täysin välttämättömiä, tuki voi enimmillään kattaa jopa kaikki kustannukset.
Myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) myöntää korjausavustuksia. Avustuksilla on tulo- ja varallisuusrajat. Avustuksilla voidaan parantaa asunnon turvallisuutta ja esteettömyyttä, sekä parantaa yleisestikin asumisen edellytyksiä huonokuntoisessa asunnossa.
Tietoa korjausavustuksista saat kunnan palveluneuvojilta ja Vanhustyön keskusliiton alueellisilta korjausneuvojilta. Taloyhtiö voi saada avustusta hissin rakentamiseen ja liikuntaesteiden poistoon.
Yleisin käytössä oleva yhteydenpitoväline on turvaranneke tai turvakello. Ranteessa pidettävän laitteen nappia painamalla saat tarvittaessa yhteyden hoitohenkilökuntaan. Oma matkapuhelimesi ajaa saman asian, jos pidät sen jatkuvasti ulottuvillasi taskussa tai esimerkiksi kaulapussissa.
Ikääntyvien tueksi on tarjolla monenlaista teknologiaa. Kysy asiasta kunnan terveyskeskuksesta, kotihoidon henkilöstöltä tai ikääntyneiden palveluneuvonnasta.
Jos ulos lähteminen tuntuu vaikealta tai pelottavalta, älä anna periksi. Puhu tilanteesta kunnan kotihoidon työntekijöiden tai ikääntyneiden palveluneuvojan kanssa. Miettikää yhdessä, mikä auttaisi. Järjestöjen vapaaehtoisista voit saada ulkoiluseuraa. Kotikunnassa voi toimia senioripiirejä tai kerhoja, jotka järjestävät vapaamuotoista yhteistoimintaa, retkiä ja tapaamisia.
Voit hankkia liukuestekengät tai irrotettavat liukuesteet sekä kävelysauvat, joiden avulla pystyssä pysyminen on liukkaalla kelillä helpompaa. Myös rollaattori on hyvä apu kaikkeen liikkumiseen.
Jos asut hissittömässä kerrostalossa, mieti, kannattaisiko sinun muuttaa jo siinä vaiheessa, kun liikkuminen ei vielä tuota suurta hankaluutta.
Tarjolla on myös ikääntyville kohdistettua asumista, johon usein on saatavilla erilaisia ikääntyville kohdistettuja palveluja. Markkinoilla on senioriasuntoja sekä vuokra- että omistusasuntoina. Myös yksityisissä palvelutaloissa on tarjolla asuntoja.