suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Parisuhde

Ulkomailla solmitut avioliitot, viittomakielinen video

Viittomakielinen video

Jos solmit avioliiton ulkomailla, ota huomioon, että avioliittosi pitää erikseen rekisteröidä Suomessa. Ilmoita ulkomailla solmitusta avioliitosta Digi- ja väestötietovirastoon.

Digi- ja väestötietovirastoon tulee toimittaa alkuperäinen laillistettu avioliittotodistus. Se tulee käännättää joko suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Silloin kun käännös tehdään ulkomailla, on myös käännöksen oltava laillistettu.

Jos olet Suomen kansalainen ja asut ulkomailla, voit lähettää vihkimisasiakirjat suoraan Suomeen Digi- ja väestötietovirastoon. Vaihtoehtoisesti voit toimittaa ne Suomen ulkomailla olevaan edustustoon, joka lähettää ne edelleen Digi- ja väestötietovirastoon Suomeen.

Kaikki avioliitot eivät ole Suomessa päteviä

Ulkomailla solmittu avioliitto on pätevä Suomessa silloin, kun se 

  • on solmittu vieraan valtion lain mukaisesti
  • täyttää Suomen lain vaatimukset.

Suomi ei esimerkiksi tunnusta avioliittoa, jonka toinen tai kumpikin osapuoli on alle 18-vuotias. Avioliitto ei myöskään ole pätevä Suomessa, jos vihittävillä on jo ennestään muita aviopuolisoita. Jos samasukupuolinen avioliitto on puolestaan solmittu maassa, jossa samaa sukupuolta olevien liitot eivät ole laillisia, ei liitto ole pätevä Suomessakaan.