suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Parisuhde

Ulkomailla solmitut avioliitot, viittomakielinen video

Viittomakielinen video

Jos solmit avioliiton ulkomailla, ota huomioon, että avioliittosi pitää erikseen rekisteröidä Suomessa. Ilmoita ulkomailla solmitusta avioliitosta maistraattiin.

Maistraattiin tulee toimittaa alkuperäinen laillistettu avioliittotodistus ja se tulee käännättää joko suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Silloin kun käännös tehdään ulkomailla, on myös käännöksen oltava laillistettu.

Ulkomailla asuva Suomen kansalainen, voi lähettää vihkimisasiakirjat joko suoraan Suomeen maistraattiin tai vaihtoehtoisesti Suomen ulkomailla olevaan edustustoon, joka toimittaa ne edelleen maistraattiin Suomeen.

Kaikki avioliitot eivät ole Suomessa päteviä

Ulkomailla solmittu avioliitto on pätevä Suomessa vain siinä tapauksessa, että se on solmittu vieraan valtion lain mukaisesti ja täyttää myös Suomen lain vaatimukset.

Jos esimerkiksi samasukupuolinen avioliitto on solmittu maassa, jossa samaa sukupuolta olevien liitot eivät ole laillisia, liitto ei ole pätevä myöskään Suomessa. Suomi ei tunnusta myöskään avioliittoa, jonka toinen tai kumpikin osapuoli on esimerkiksi alle 18-vuotias tai hänellä on aviopuoliso jo ennestään.