Ilmoitus kuolemasta, viittomakielinen video
Muut viittomakieliset videot
- Viranomaiset selvittävät kuolemansyyn, viittomakielinen videoKuolemantapauksen sattuessa
- Kun läheinen on kuollut ulkomailla, viittomakielinen videoKuolemantapauksen sattuessa
- Näin hoidat vainajan pankki- ja vakuutusasioita, viittomakielinen videoPerunkirjoitus ja perintö
- Näin järjestät perunkirjoituksen, viittomakielinen videoPerunkirjoitus ja perintö
- Miten perintö jaetaan, viittomakielinen videoPerunkirjoitus ja perintö
- Varallisuuden ositus puolison kuoltua, viittomakielinen videoPerunkirjoitus ja perintö
- Testamentin toimeenpano, viittomakielinen videoPerunkirjoitus ja perintö
- Perintöveron maksaminen, viittomakielinen videoPerunkirjoitus ja perintö
- Kuolinpesän hallinnointi, viittomakielinen videoPerunkirjoitus ja perintö
Tietosisältö
Jos ihminen kuolee esimerkiksi kotonaan, siitä on ilmoitettava hätänumeroon 112. Viranomaiset huolehtivat sen jälkeen, että tieto kulkee eteenpäin muille viranomaisille. Tieto kuolemasta välittyy viranomaisten kautta vain tiedon saantiin oikeutetuille.
Vainajan omaisen on syytä huolehtia kuolintiedon ilmoittamisesta muun muassa työnantajalle, vuokranantajalle ja taloyhtiölle.
Soita hätänumeroon 112Avautuu uuteen ikkunaan.. Toinen vaihtoehto on ilmoittaa kuolemasta terveyskeskuksen päivystysnumeroon. Jos läheisesi oli kotisaattohoidossa, voit toimia hoitohenkilökunnalta etukäteen saamiesi ohjeiden mukaan.
Jos ihminen kuolee omassa tai toisen kodissa, ulkona tai muuten muualla kuin terveydenhuollon yksikössä, kuoleman toteamiseen tarvitaan lääkäri. Joissakin tilanteissa poliisi voi määrätä ruumiin kuljetettavaksi vainajien säilytystiloihin ja lääkäri toteaa kuoleman vasta sen jälkeen. Omaisten ei tarvitse järjestää vainajan kuljetusta, vaan viranomaiset järjestävät kuljetuksen ja vastaavat kuolemansyyn selvittämisestä.
Jos ihminen kuolee sairaalassa tai hoitolaitoksessa, lääkäri ilmoittaa kuolemasta väestötietojärjestelmään. Jos ihminen kuolee muualla, kuoleman todennut lääkäri tai poliisi välittää tiedon eteenpäin. Viranomaiset välittävät tiedon myös Kelaan ja vainajan työeläkeyhtiöön.
Läheisten tulee ilmoittaa kuolemasta vainajan mahdolliselle työnantajalle, taloyhtiön isännöitsijälle ja vuokranantajalle sekä postiin, pankkiin ja vakuutusyhtiöihin.
Vainajan posti kannattaa kääntää jonkun läheisen osoitteeseen. Ilmoituksen voi tehdä muuttoilmoitus.fi palvelussaAvautuu uuteen ikkunaan., puhelimitse tai palvelupisteistä saatavalla lomakkeella. Käännetyn postin avulla omaisille voi selvitä, missä yhdistyksissä vainaja oli jäsenenä ja mihin yritykseen vainajalla oli asiakassuhde. Tieto kuolemasta kannattaa ilmoittaa näihin yhdistyksiin ja yrityksiin. Näitä voivat olla esimerkiksi puhelin- ja tietoliikenneyritykset, sähkölaitos ja lehtitalot.
Varatut lääkäriajat ja muut sovitut tapaamiset on hyvä pyrkiä perumaan.
Jos vainajalla oli varattuna matkoja, niiden perumisesta ja varausmaksujen palautusehdoista voi tiedustella matkatoimistosta tai lippujen myyjältä.
Vainajan sosiaalisen median profiilit ja muiden internetpalvelujen asiakastilit olisi hyvä lopettaa.
Vainajan läheiset voivat sopia keskenään, miten kaukaisemmille sukulaisille ja ystäville ilmoitetaan kuolemantapauksesta. Halutessaan läheiset voivat pyytää taloyhtiöltä suruliputuksen ja julkaista sanomalehdessä kuolinilmoituksen. Jos vainaja on käyttänyt Facebookia tai muuta sosiaalista mediaa, hänen kuolemastaan voi olla tarpeen tiedottaa myös siellä.