Högskolestuderandens utkomst
Som studerande utgör studiestödet din grundläggande inkomst. Vid behov kan du också få bostadsbidrag och utkomststöd. Om du blir sjuk en längre tid har du rätt till sjukdagpenning.
Om du arbetar vid sidan av studierna betalar du skatt på din lön. Studiepenningen påverkar skattesatsen på lönen.
Som högskolestuderande är studiestödet Öppnas i ett nytt fönster.ditt viktigaste ekonomiska stöd och det beviljas av FPA. Sök studiestöd direkt när du har tackat ja till en studieplats och anmält dig hos din läroanstalt. Lämna in ansökan i tid, eftersom du inte kan få studiestöd retroaktivt.
Studiestödets storlek och stödperiodens längd varierar beroende på dina studier och din livssituation. Studiestödet består av studiepenning, studielån med statsborgen och bostadstillägg. Bostadstillägg betalas bara ut i vissa fall, till exempel till studerande som bor utomlands.
Vid behov kan du även söka allmänt bostadsbidragÖppnas i ett nytt fönster. hos FPA. Bostadsbidraget och studiestödet påverkar inte varandra, och därför kan du få båda två samtidigt. Bostadsbidraget är avsett att underlätta boendeutgifterna för hushåll med små inkomster. Storleken på bostadsbidraget påverkas bland annat av boendeutgifterna, de sammanlagda månadsinkomsterna för alla som bor i bostaden och i vilken kommun bostaden finns.
Om du omöjligt kan leva på dina pengar kan du ansöka om utkomststödÖppnas i ett nytt fönster. hos FPA för nödvändiga utgifter. Stödet är dock ett stöd i sista hand. Du ska i första hand finansiera din utkomst med studiepenning, studielån, bostadsbidrag, löneinkomster och andra förmåner och inkomster. Som studerande ska du ansöka om studielån innan du ansöker om utkomststöd.
Sjukdom som varar mindre än två månader påverkar inte ditt studiestöd, även om dina studieprestationer under perioden inte skulle vara tillräckliga. Var dock beredd på att lämna en redogörelse till FPA för din sjukdom och dina framsteg i studierna.
Om du på grund av din sjukdom tvingas avbryta dina studier i mer än två månader bör du ansöka om sjukdagpenningÖppnas i ett nytt fönster. hos FPA. Därmed förbrukar du inte dina studiestödsmånader. Du kan dock lyfta studiestöd ända tills att du börjar få sjukdagpenning.
Observera att du inte kan få studiestöd och sjukdagpenning samtidigt.
Om ditt studiestöd har dragits in helt måste du ansöka om det på nytt när du kan studera som huvudsyssla igen.
Lönen från ditt jobb påverkar hur många månader per år du kan lyfta studiepenning.
Vänd dig till FPA för att ta reda på din årsinkomstgräns. Gränsen bestäms av hur många månader per år du lyfter studiepenning. Med hjälp av gränsen kan du räkna ut hur mycket lön och andra inkomster du kan få under ett år utan att behöva betala tillbaka studiepenningen. Tänk på att FPA undersöker saken per kalenderår – inte per läsår. Lön från sommarjobb räknas in i din årsinkomst.
För bok över dina inkomster för att kunna bedöma hur mycket du får arbeta under ett år. Om du märker att du riskerar att överskrida din årsinkomstgräns ska du annullera din studiepenning i förväg. Om du redan har överskridit gränsen ska du betala tillbaka studiepenning till FPA frivilligt.
Om du överskrider din årsinkomstgräns och inte gör något åt saken, kommer FPA att kräva tillbaka det felbetalda beloppet med ränta. Du kan inte heller utnyttja de uttagna stödmånaderna på nytt.
Din inkomst påverkar även ditt bostadsbidrag och utkomststöd, men inte ditt studielån.
Du behöver inte betala skatt på bostadsbidrag eller utkomststöd. Även studiepenningen är skattefri om du inte har några andra inkomster. Om du har andra inkomster påverkar studiepenningen skatteprocenten för dina löneinkomster.
Uppskatta din skattepliktiga inkomst under hela året och räkna ihop den med den studiepenning du får under året. Om summan av dina inkomster och din studiepenning överskrider inkomstgränsen på ditt skattekort ska du beställa ett nytt skattekort via Skatteförvaltningens e-tjänst MinSkattÖppnas i ett nytt fönster.. Kom ihåg att följa med inkomstgränsen på ditt skattekort under året så att du undviker att betala kvarskatt, dvs. tilläggsskatt.
Om du får sjukdagpenning betalar du skatt på den. Om får stipendium ska du i varje enskilt fall ta reda på om stipendiet är skattepliktigt.
FPA kan betala en del av ditt studielån om du avlägger högskoleexamen inom utsatt tid. Amorteringen på studielånet som betalas av FPA, dvs. studielånskompensationen, kan utgöra så mycket som en tredjedel av studielånets belopp. I euro kan det innebära över 6 000 euro och kompensationen till en som avlagt högskoleexamen utomlands kan uppgå till så mycket som 12 000 euro.
Du kan få studielånskompensation om du har inlett dina första högskolestudier hösten 2014 eller därefter. Du behöver i regel inte ansöka om kompensation. Det finns dock vissa undantag som gäller kandidatexamen och examina som avlagts utomlands.
Det är viktigt att komma ihåg att den studietid som beaktas i samband med studielånskompensation alltid börjar från början av den termin då du har tagit emot din första studieplats vid vilken högskola som helst. Till studietiden hör också de terminer då du har anmält dig som frånvarande eller dina studier har avbrutits.
Som högskolestuderande kan du söka olika stipendier för att finansiera dina studier. Men kom ihåg att det är mer sannolikt att du beviljas stipendium först i ett senare skede av studierna. Du kan få stipendium till exempel för att göra ett lärdomsprov.
De vanligaste aktörerna som delar ut stipendier är fonder och stiftelser, men även kommuner, föreningar och företag kan göra det. För att få stipendium ska den sökande oftast uppfylla vissa villkor som har fastställts av den som delar ut stipendiet.