suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Beredskap för undantagstillstånd

Det är skäl för alla att bereda sig på att vardagen kan rubbas av en olycka eller ett undantagstillstånd. Beredskap är förebyggande och övning inför att någon risk blir verklighet. Vid allvarliga undantagstillstånd hinner myndigheterna inte hjälpa alla genast, utan fokuserar sina resurser på att hjälpa de som är i störst behov av hjälp.

Vad är ett hemförråd?

Ett hemförråd innebär att man alltid har lite mer mat och andra förnödenheter än vad man behöver de närmaste dagarna. Förutom mat och vatten är den viktigaste utrustningen ficklampa, batterier, radio som fungerar med batterier, extra filtar, elektriska lampor och wc-papper.

En bra tumregel är att ha extra mat, vatten och medicin för tre dagar. Maten i förrådet ska inte förfaras, utan man byter ut förrådet hela tiden. Komplettera förrådet genom att köpa nytt när livsmedlen är uppätna.

Du behöver ett hemförråd om området till exempel drabbas av ett långvarigt strömavbrott eller datakommunikationsavbrott. Det kan bli avbrott i vattendistributionen. En brand eller terrängbrand kan omringa ditt hem. En storm kan fälla träd över vägen.

Hemförrådet är också till hjälp i det vanliga livet. Du eller dina familjemedlemmar kan drabbas av någonting utöver det vanliga. Du kan bli sjuk. Butiken kan vara stängd av någon anledning eller ha problem med att få tag på livsmedel på grund av störningar i distributionen.

Mer information om beredskap för hushåll: 72 timmar - Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland


Ansvarig för texten: Suomi.fi-redaktion
Uppdaterad: 27.3.2023