Så här organiserar du frivilligarbete
Frivilligarbete är vederlagsfritt arbete som utförs till nytta för enskilda individer eller sammanslutningar, för vilket det i princip inte betalas någon ekonomisk ersättning.
Till exempel en registrerad förening, en kommun, staten, ett företag eller någon annan sammanslutning får organisera frivilligarbete. Verksamheten ska vara allmännyttig. Den kan vara kopplad till exempelvis människors välmående, naturen, miljöskydd, agerande i krissituationer, räddningsväsendet, rutt- och parkeringsanvisningar, museiguidning, tjänster för äldre, barn- och ungdomsarbete, konst, motion eller idrott.
En kommun kan t.ex. ordna parkfadderverksamhet för personer som frivilligt vill delta i skötsel och underhåll av parkerna i sitt närområde.
När arrangören väljer ut dem som deltar i frivilligarbetet får den inte diskriminera någon på grund av t.ex. ålder, kön, sexuell läggning, religion, ursprung eller medborgarskap.
Frivilligarbete är i princip oavlönat och berättigar inte till någon ersättning. Frivilligarbetet får inte vara farligt eller utgöra en risk för frivilligarbetarens hälsa eller välmående. Arbetsmängden ska vara rimlig och arbetsuppgifterna sådana att de lämpar sig för frivilligarbete. Personer under 18 år får endast utföra lättare frivilligarbete.
Frivilligarbete får inte ersätta arbete som normalt ska utföras i ett anställningsförhållande eller av en yrkesutövare.
Den som organiserar frivilligarbete har rätt att bestämma vilken typ av kunnande som förutsätts av den som väljs till uppgiften. Vissa arrangörer kräver att deltagarna är myndiga.
Hygienpass krävs sällan vid frivilligarbete. För uppgifter där livsmedel hanteras krävs hygienpass om den frivilliga arbetar på ett yrkesmässigt sätt i en livsmedelslokal i mer än tre månader eller om arrangören kräver det.
Den som organiserar frivilligarbete kan utse en kontaktperson som ansvarar för att leda frivilligarbetarna och organisera arbetet. De frivilliga ska introduceras i arbetet eller få lämplig utbildning.
Arrangören är skyldig att i den mån det är möjligt sörja för frivilligarbetarnas säkerhet och hälsa.
Många arrangörer tecknar en olycksfalls- och reseförsäkring för frivilligarbetarna. Arrangören kan också teckna en ansvarsförsäkring i händelse av skador. Frivilligarbetarna ska informeras om försäkringsskyddet och om vad de själva ansvarar för.
Om en frivilligarbetare regelbundet arbetar med barn eller ungdomar har arrangören rätt att utreda personens eventuella brottsliga bakgrund innan arbetet inleds. För utdrag ur straffregistret krävs tillstånd av den frivilliga.
En begäran om straffregisterutdrag är alltid knuten till en uppgift och inte till den person som utför uppgiften eller till personens egenskaper. Arrangören ska ansöka skriftligen om utdraget hos Rättsregistercentralen.
Frivilligarbetet kan medföra sådana utgifter för frivilligarbetaren som får ersättas. Dessa är bland annat utgifter för resa och logi.
För frivilligarbete som utförs i ett allmännyttigt samfund får arrangören skattefritt betala logiersättning samt dagtraktamente för högst 20 dagar under ett kalenderår. Resekostnadsersättningar kan även betalas för resor mellan bostaden och platsen för frivilligarbetet. Resekostnadsersättningar för resor som gjorts med annat än allmänna fortskaffningsmedel är skattefria upp till högst 3 000 euro per kalenderår.