Att ordna talko och talkoarbete
Talkoverksamhet innebär att man hjälper släktingar, bekanta eller grannar. Man kan t.ex. sköta det egna husbolagets ärenden eller stödja en idrottsförenings verksamhet. För talkoarbete betalas ingen ersättning och talkoarbetet kräver sällan specialkunskaper. Arbetet pågår under en begränsad tid och är tillfälligt.
Till talkodeltagare betalas inte någon lön eller andra förmåner och normalt inte heller någon ersättning för utgifter. Arrangören bjuder vanligen på mat och dryck och kan t.ex. värma bastun för deltagarna.
Som talkoarbete räknas städning, flyttning, renovering, gårdsarbete, matlagning eller vilken annan typ av arbete som helst som lämpar sig för talkoarbete. Till exempel kan sockeln eller taket på ett småhus byggas eller en mindre renovering av en lägenhet göras med hjälp av kunniga vänner eller släktingar.
Vanligen förutsätter talkoarbete inte några specialkunskaper. Arbetet ska pågå under en begränsad tid och arbetsmängden ska vara rimlig.
Talko får ordnas av enskilda personer men även av t.ex. husbolag, skolklasser, organisationer och andra sammanslutningar samt kommuner. Företag får inte ordna talko för att utföra normalt arbete i företaget, men de kan t.ex. delta i organiseringen av ett allmännyttigt evenemang.
Talkodeltagarna bidrar frivilligt och utan lön med sin arbetsinsats till förmån för den som behöver hjälp eller för den gemensamma nyttan.
Talkoarbete omfattas inte av arbetarskyddslagen, men arrangören kan ändå bli skadeståndsskyldig. Arrangören ska ansvara för deltagarnas hälsa och säkerhet. Deltagarna är på motsvarande sätt skyldiga att använda de skydd och hjälpmedel som tillhandahålls.
Arbete som innebär ett stort ansvar eller stora risker ska inte utföras som talkoarbete. Att föra över ansvaret för exempelvis ett byggfel på en talkodeltagare är i praktiken mycket svårt.
Traditionellt talkoarbete, det vill säga arbete som utförs utan ersättning, medför inga skattepåföljder för den som utför arbetet eller för den till vars fördel arbetet utförs. Även oavlönat arbete som utförs direkt till förmån för en sammanslutning är skattefritt. Till exempel medför underhåll av en idrottsplan eller biljettförsäljning vid ett föreningsevenemang inte någon beskattningsbar inkomst eller någon anmälningsplikt.
Vid andra typer av arbete avgör Skatteförvaltningen skattebehandlingen från fall till fall. Medlemmarna i en förening får utföra arbete för en aktör som betalar ersättning för arbetet till föreningen. I detta fall avgör Skatteförvaltningen om det är fråga om skattefritt talkoarbete, skattepliktig näringsverksamhet i en förening eller t.ex. en situation där en person överlåter sin skattepliktiga arbetsinkomst till en sammanslutning.
Det är inte obligatoriskt att försäkra talkodeltagare, men det rekommenderas starkt t.ex. vid byggarbeten. En talkoförsäkring för privatpersoner omfattar även alla personer utanför familjen som deltar i talkoarbetet.
Även husbolag kan teckna en talkoförsäkring. Den ersätter generellt skador som orsakas de boende under talkoarbete eller annat oavlönat arbete. Den som orsakats skada ansöker om ersättning hos försäkringsbolaget. Husbolaget är skyldigt att lämna en utredning om det inträffade.
Arbete för vilket det bör betalas lön, arvode eller ersättning i form av någon annan förmån får inte utföras som talkoarbete. I samband med stora talkoarbeten ska arrangören vid behov kunna visa att det inte betalats någon ersättning för arbetet.
Arbete som kräver specialkunskaper får inte utföras i form av talko eller genom ”utbyte av tjänster”. Till exempel får en bokförare och en arkitekt inte ömsesidigt erbjuda varandra sin egen arbetsinsats i form av talkoarbete. Vardera ska ta betalt för sitt arbete på ett sådant sätt att arbetet på normalt sätt omfattas av bokföring och beskattning.