Militär- och civiltjänst
- Finländska män har allmän värnplikt. Värnplikten omfattar beväringstjänst.
- Plikten kan fullgöras på grund av övertygelse som vapenfri tjänst eller civiltjänst.
- Kvinnor kan söka till frivillig militärtjänst.
Finländska män har allmän värnplikt. Värnplikten omfattar beväringstjänst.
Vid uppbåd fastställer man om den värnpliktige är tjänstduglig och tidpunkten då tjänstgöringen ska inledas. Alla män som fyller 18 år under uppbådsåret kallas till uppbåd. Tidpunkten för uppbådet meddelas genom en uppbådskungörelse per post, som innehåller närmare information om hur man deltar i uppbåd.
Du kan fullgöra värnplikten i vapentjänst eller civiltjänst. Ansökningen till båda två sker på en blankett vid uppbådet.
Vapenfri tjänst motsvarar normal beväringstjänst men omfattar ingen vapenutbildning.
Civiltjänstgöring omfattar en utbildning vid civiltjänstcentralen och arbetstjänst vid civiltjänstgöringsplatser som centralen har godkänt. Man kan inte fullgöra civiltjänstgöring hos sin egen arbetsgivare.
Totalvägran innebär vägran till både värnplikt och civiltjänstgöring. Den som totalvägrar lämnar en skriftlig anmälan om det till sin tjänstgöringsplats. Enligt Finlands lag döms totalvägraren antingen till övervakningsstraff eller fängelse.
Ja, 18–29-åriga finländska kvinnor kan söka till frivillig militärtjänst genom att skicka en ansökan till försvarsmaktens regionalbyrå.
Försvarsmakten eller civiltjänstgöringsplatsen betalar ut dagpenning under tjänstgöringen. I vissa situationer kan du ansöka om militärunderstöd från FPA, som till exempel kan ersätta boendeutgifter eller räntorna på ditt studielån.
Din maka kan också ansöka om militärunderstöd för sina utgifter om ni är gifta, i ett registrerad parförhållande eller har ett gemensamt barn och lever i ett samboförhållande. Det går också att ansöka om stöd för barn du har vårdnad om.
Om du skadas vid en olycka under din tjänstgöringstid eller blir sjuk i en sjukdom som tjänstgöringen orsakat, tar Försvarsmakten eller din civiltjänstgöringsplats hand om vården under tjänstgöringstiden.
Om skadan eller sjukdomen besvärar dig även efter avslutad tjänstgöring, står Statskontoret för vårdkostnaderna för skadan eller sjukdomen och andra lagstadgade ersättningar.
Värnplikten upphör inte efter fullgjord beväringstjänst eller frivillig militärtjänst, utan efter tjänstgöringen flyttar den värnpliktige över till reserven. Reservisterna kan kallas in på repetitionsövningar och vid behov för att försvara Finland militärt. Värnplikten upphör först vid utgången av det år då den värnpliktige fyller 60 år.
I krissituationer har de som har fullgjort civiltjänst en skyldighet att delta i extra tjänstgöring som erbjuder utbildning för civila uppgifter i kristid. Om krig bryter ut kan de som har fullgjort civiltjänstgöring kallas in till dessa uppgifter. Skyldigheten upphör vid utgången av det år då civiltjänstgöraren fyller 60 år.