Änkans eller änklingens rättigheter
Den som blivit änka eller änkling efter ett äktenskap eller registrerat partnerskap har besittningsrätt till bostaden och bohaget. Även den som blivit änka eller änkling efter ett samboförhållande har rättigheter.
Nej, men du är delägare i dödsboet fram till avvittringen. Bröstarvingarna, dvs. barnen är arvingar. De ärver din makes eller makas egendom, om han eller hon inte har bestämt något annat genom testamente.
Du ärver egendomen för din livstid och kan förfoga fritt över den. Ifall din maka eller make inte hade några barn och inte lämnat något testamente. Efter din död överförs din makes eller makas egendom tillbaka till hans eller hennes släkt. I praktiken har den först avlidna partens närmaste släktingar i allmänhet rätt till hälften av den sist avlidnas kvarlåtenskap.
Om ni hade ett äktenskapsförord handlar ni enligt det.
Om ni inte hade ett äktenskapsförord hör hälften av din och din makes eller makas sammanräknade egendom till dig, efter att skulderna har avdragits från tillgångarna. Detta kallas avvittring.
Om din make eller maka var mer förmögen än dig, betalas en utjämning från hennes eller hans andel till dig. Andelarna ska bli lika stora. Om du är mer förmögen, behöver du inte betala utjämning till din makes eller makas arvingar.
Ja, det kan du. Du har rätt att ha er gemensamma bostad i din besittning, om du behöver den som ditt hem. Du har denna rätt oavsett om bostaden delvis eller helt stått i den avlidna makens/makans namn.
Bröstarvingarna och testamentstagarna får inte sälja bostaden utan ditt samtycke. Även om de inte skulle få de andelar av boets tillgångar som hör till dem utan att bostaden säljs. Om du emellertid själv äger en bostad som lämpar sig som hem för dig kan du inte vägra att flytta till den.
Sedvanligt bohag som finns i ert gemensamma hem får du behålla odelat.
Bilen, stugan och den övriga egendomen avvittras, varvid hälften av den egendom som omfattas av giftorätten hör till dig och hälften till arvingarna. Du kan förhandla med arvingarna om vilka arrangemang som behövs till exempel för att du ska kunna få bilen till egen.
Änkan och änklingen måste samtycka till att dödsboet skiftas. Ett dödsbo ska skiftas om någon av delägarna kräver det. Ett dödsbo kan också skiftas delvis. Genom att andelen för den arvinge som yrkar på skifte åtskiljs, medan de andras andelar med deras samtycke blir kvar oskiftade tillsvidare.
Framför ett yrkande på bidrag i samband med avvittringen, bouppteckningen och arvskiftet. Du kan få ett skäligt bidrag från dödsboet för en viss tid. Om din makes eller makas dödsfall har försämrat din försörjning och du behöver bidrag för att komma tillrätta.
Om du till exempel får lön eller pension eller om du efter avvittringen har en skälig förmögenhet, är du inte berättigad till bidrag.
Testamentet tas med till bouppteckningen och delges bröstarvingarna. Oavsett testamentet har bröstarvingarna rätt att få sin laglott, dvs. hälften av det som skulle höra till dem om det inte fanns ett testamente.
Som bröstarvingar har alla barn sinsemellan samma ställning som delägare i dödsboet. Alla bröstarvingar har rätt till laglotten. Även då din make eller maka hade gjort ett testamente till förmån för dig eller vissa av sina barn.
Er egendom åtskiljs, och din make eller maka ärvs av sina bröstarvingar. Du kan ärva din sambo endast om han eller hon har gjort ett testamente till förmån för dig. Du kan dock ha rätt att få gottgörelse från dödsboet för din insats till det gemensamma hushållet.
Du kan också vara berättigad att få bidrag från dödsboet. Till exempel om din försörjning försämrats på grund av din sambos död och du absolut behöver bidrag för att klara dig.
Förutsättning för bidrag till en efterlevande sambo är
- att samboförhållandet varat i minst fem år,
- att ni haft gemensam vårdnad om ett barn,
- att ni har eller har haft ett gemensamt barn.