Adoption
Om du vill adoptera ett barn ska du
- anmäla dig till den adoptionsrådgivningen
- ansök om adoptionstillstånd efter adoptionsrådgivningen.
Personer som adopterar inom Finland får adoptionsrådgivning av
- De sociala myndigheterna i välfärdsområdet. Du kan söka kontaktuppgifter till adoptionsrådgivningen i ditt välfärdsområde med hjälp av Suomi.fi-webbtjänsten.
- Rädda barnen rf:s adoptionsbyråer.Öppnas i ett nytt fönster.
Personer som adopterar från utlandet får hjälp av
En äkta make eller maka eller registrerad partner kan adoptera sin makes eller makas minderåriga barn om barnets biologiska föräldrar och barnet själv ger sitt samtycke till det. Om barnet har fyllt 12 år behövs ett offentligt samtycke, men även när det gäller yngre barn tas barnets egen åsikt i beaktande.
Om du vill adoptera din makes eller makas minderåriga barn ska du kontakta adoptionsrådgivningen på din ort. Adoptionsrådgivning ordnas, beroende på bostadsområde, av:
- Adoptionsrådgivningen i ditt välfärdsområde.
- Rädda Barnen i rf:s adoptionsrådgivning.
Paret får adoptionsrådgivning där förutsättningarna för och konsekvenserna av en adoption utreds. Ansökan om fastställande av adoptionen görs hos tingsrätten.
Gifta par och över 25-åriga singlar kan anmäla sig till rådgivningen.
- Åldersskillnaden mellan ett minderårigt adoptivbarn och föräldern kan vara högst 45 år, och den sökande kan inte vara över 50 år.
- Gifta par kan bara adoptera tillsammans.
- Gifta samkönade par kan adoptera i Finland och från länder som godkänner att barn adopteras till föräldrar av samma kön.
Under adoptionsrådgivningen utreds förutsättningarna för adoption ur barnets och adoptivföräldrarnas perspektiv. Adoptionsrådgivaren diskuterar med den ensamstående eller det gifta par som ansöker om adoption om deras livssituation, motiven bakom adoptionen, hälsa, utkomst, relationer och förmåga att svara på ett barns behov. När de som ansöker om adoption har godkänts som sökande kan organisationen eller myndigheten inleda åtgärder för att förena dem med ett barn.
För en adoption inom Finland och en internationell adoption krävs tillstånd från adoptionsnämnden. Du behöver dock inget tillstånd för adoption inom familjen.
Adoptionsnämndens tillstånd är ännu ingen garanti för att den utländska myndigheten godkänner den sökande. Den utländska myndigheten kan ha egna principer bland annat vad gäller adoptionsföräldrarnas ålder, hur länge de har varit gifta och deras ekonomiska situation.
Adoptivföräldrar har till största delen rätt till familjeförmåner på samma sätt som andra föräldrar. När du adopterar ett barn har du till exempel rätt till moderskapsunderstöd, foraldrapenning och barnbidrag.
Det finns dock några skillnader i förmånerna. Adoptivföräldrar kan till exempel inte få graviditetspenning. Undantagsvis kan de även få hemvårdsstöd för vård av ett barn över 3 år. De kan få stöd fram till dess att det har gått två år sedan föräldrapenningperioden började eller högst fram till dess att barnet börjar skolan.
Du kan också få underhållsstöd om du adopterar ett barn ensam.
Man kan ansöka om adoptionsbidrag från FPA för kostnaderna för adoption från ett annat land. Det finns dock vissa krav för att få stöd, som till exempel att adoptionsnämnden har beviljat tillstånd för adoptionen. Adoptionen måste också ske via vissa utsedda adoptionstjänster. FPA ger mer information.
Barn under 12 år får i samband med adoptionen finskt medborgarskap, om åtminstone den ena föräldern är finsk medborgare.
12–17-åriga adoptivbarn får finskt medborgarskap när föräldrarna anmäler adoptionen till Migrationsverket. Du kan göra anmälan via webbtjänsten Enter FinlandÖppnas i ett nytt fönster..
Vid adoption får barnet efternamnet av sina adoptivföräldrar på samma sätt som ett barn får sitt efternamn av sina biologiska föräldrar. Det adopterade barnet kan dock bevara sitt tidigare efternamn som sådant eller som en del av en efternamnskombination.
Om ett barn som adopterats från utlandet inte har något förnamn vid ankomsten till Finland ska föräldrarna anmäla det eller de valda förnamnen till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata inom sex månader från att barnet har registrerats i Finlands befolkningsdatasystem.
Denna webbplats är en del av Europas portal Your Europe. Ge respons via Europeiska kommissionens responsblankett.Öppnas i ett nytt fönster.