Graviditet
Kom ihåg under graviditeten
- undvika alkohol, tobak och droger samt vissa livsmedel
- anmäla familjeledighet i tid till arbetsgivaren
- ansöka om moderskapspenning, barnbidrag och andra familjeförmåner från FPA
- om pappan är gift med barnets mor behöver faderskapet inte fastställas separat. I övriga fall ska faderskapet eller den andra mammans moderskap erkännas och fastställas.
Om din mens inte kommer som normalt, kan du vara gravid. En graviditet ska alltid fastställas med ett test.
Du kan köpa ett graviditetstest på apoteket och i många dagligvaruaffärer. Du kan också göra ett graviditetstest på social- och hälsocentralen eller inom skol- eller studerandehälsovården.
En del kvinnor får starka symtom, till exempel illamående, genast i början av graviditeten. Andra kan vara länge gravida utan några symtom alls.
Du kan kontakta mödrarådgivningen när du gjort ett positivt graviditetstest. Eftersom det under de första graviditetsveckorna är vanligt med missfall, det vill säga att graviditeten avbryts, behöver du inte ha bråttom att ta kontakt.
Det är bra att kontakta rådgivningen när du har varit gravid i 6–8 veckor, det vill säga då din mens är ungefär en månad försenad. Det är bäst att kontakta mödrarådgivningen genast då du märker att du är gravid. Till exempel om du inte är säker på hur länge du har varit gravid.
Om graviditeten kommit som en överraskning, berätta om detta då du ringer till rådgivningen.
Det lönar sig att tänka på dina levnadsvanor genast från början av graviditeten. Droger, alkohol och tobak skadar fostret. Det är också bra att undvika vissa födoämnen.
Ansök även om föräldradagpenningar och moderskapsunderstöd, det vill säga moderskapsförpackningen, från Fpa. Du kan ansöka om barnbidrag från Fpa efter att barnet fötts. På sidan Ledigheter och förmåner för föräldrar med småbarn finns mer information om familjeledigheter och -förmåner.
Den gravidas och fostrets välmående kontrolleras under rådgivningsbesöken.
Du får vanligtvis den första tiden till rådgivningen i vecka 8–10. Barnets pappa är lika välkommen till rådgivningen som mamman. Detsamma gäller den andra föräldern i ett regnbågspar eller en annan stödperson till mamman.
Alla som är gravida har i Finland rätt att delta i screeningar under graviditeten, så som ultraljudsundersökningar och serumscreening. Med hjälp av screeningarna kan man redan i ett väldigt tidigt skede hitta eventuella utvecklingsstörningar eller strukturavvikelser.
Läs mer på sidan Screeningar under graviditeten.
Rådgivningen ger blivande föräldrar stöd och råd kring graviditeten och det kommande föräldraskapet. Den gravida får råd om kost, motion, sömn och vila samt om hälsa och välbefinnande i allmänhet.
Rådgivningen erbjuder föräldrar som väntar sitt första barn familjeträning, under vilken de får information om graviditet, förlossning och föräldraskap. Också föräldrar som redan har barn kan delta i familjeträningen om de vill.
Utöver rådgivningen ger också olika organisationer, föreningar och kamratgrupper stöd och råd:
- Stöd- och rådgivningstjänster ordnas av Befolkningsförbundet.
- Regnbågsfamiljer som väntar barn får stöd av Regnbågsfamiljer ry.
- Förbundet för makalösa föräldrar i Finland rf erbjuder ensamstående gravida hjälp.
- Multikulturella familjer kan få råd av Familia.
- Personer som upplevt ofrivillig barnlöshet får stöd av Simpukka ry.
- Familjer som väntar tvillingar eller trillingar kan få kamratstöd av Suomen monikkoperheet ry.
- Nyfamiljerna i Finland rf är en förening som specialiserat sig på frågor kring nyfamiljer.
Om det förekommer problem med våld eller missbruk i din familj är det bra att prata om detta på rådgivningen. Dessutom kan du få hjälp via hjälptelefonen Nollinjen samt mödra- och skyddshem.
I Kvinnohuset i Hälsobyn på adressen Terveyskylä.fi kan du söka information om graviditet.
Vissa livsmedel kan vara skadliga för fostret. Det lönar sig att bekanta sig med näringsrekommendationerna för gravida redan då du planerar en graviditet eller senast då du blivit gravid.
Rådgivningen ger information om vilken kost som är lämplig.
Missfall är vanliga under de första graviditetsveckorna. Det är inte ditt fel och du kan inte göra något om graviditeten avbryts av sig själv under de allra första veckorna. Kontakta en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården, till exempel rådgivningen, för att kontrollera om en undersökning är nödvändig.
Om du redan är klient hos mödrarådgivningen och misstänker att allt inte är som det ska, kontakta genast rådgivningen eller mödrapolikliniken.
Ring alltid nödnumret 112 i nödsituationer.
Den som föder barnet är barnets mamma. Om mamman är gift när barnet föds är maken barnets pappa. Om mamman och pappan inte är gifta när barnet föds måste faderskapet fastställas. När två kvinnor får ett barn med hjälp av fertilitetsbehandling, kan den icke-biologiska mamman fastställas som barnets andra mamma.
För att Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata ska kunna fastställa ett faderskap eller ett moderskap måste personen erkänna faderskapet eller moderskapet. Erkännandet kan under graviditeten göras på rådgivningen eller hos barnatillsynsmannen.
Läs om erkännande och fastställande av föräldraskap på sidan Fastställande av faderskap eller moderskap.